Home












Blogging Beauty Design Business
Sticker Making : First Try!
05 / 07 / 2019

Hi and assalamualaikum everyone. Last week, I bought a Silhoette Cameo V3 - a paper cutting machine that I've been wanting for so so long. Aku still tak boleh nak buat unboxing sebab I don't have the right space for it, AND WORSE PART IS - I haven't move to my office yet it's so saddening that I have to wait for people to help me move out... So, nanti dah masuk office I terus buat entry okay?!

 

Looking for Inspiration

I actually already have something in mind, nak buat sticker bulat-bulat with pastel colours je because that one is easy and pretty too! But let's browse Pinterest to find any other things that I might want to do huhu. >Here's the link I am scrolling right now... <

Okay... so I've decided to just go with simple round stickers because I'm lazy apparently hurrr okay let's start designing.

 

The Design

1.Okay so basically saya hanya membuat bulat (random size) dan terus copy paste mengikut suka hati ye. Alhamdulillah berkat kepakaran bermain Photoshop since Blogger kpop, berjaya saya membuat bulatan-bulatan ini.

 

2. Okay pastu warnakan dia ikut warna suka hati...... Warna ni saya guna teknik Clipping Mask ye, ada yang nak belajar Photoshop ke kat sini? Ini juga berkat warga-warga blogger kpop yang suka edit Fanfic Cover ala-ala angst gambar heroin muka straight dicropkan dan diletakkan title. We all so talented dulu kan? Hm this is why I cannot blog in Malay I talk trash.

 

3. Dah siap transfer ke Silhouette Studio and done Trace bahagian mana yang kita nak potong. Line merah tu garisan untuk potong tu la okay. Penat juga lah try trace benda ni. Dah banyak tutorial Youtube I tengok. Korang boleh juga buat line potong tu secara manual. Kalau I si pemalas bulat-bulat banyak ni guna Trace feature dia je. Actually menggunakan feature yang betul bukan pemalas, tetapi bijak okay.

Lepas dah trace, letak Registration mark dekat situ. Nampak tak kotak dan line warna hitam tu? Itu Registration Mark untuk cutting machine tu detect nanti.

 

4. Lepas tu I cuba print, comel lotey outcome dia. Tapi lupa ambil gambar pulak. Ni gambar sebelum potong ya:

Sorry la gambar sangat la gelap + kuning. This is why I hate my room can you guys imagine. This is why I really wanted to move out...... But the sticker is still cute I'm crying.

Actually, I made this stickers few days ago.  I selalu juga update live outcome video/gambar dekat Twitter. So yang dekat Twitter maybe nampak lebih hidup? Hahaha.

 

Okay this post is so random saja nak share experience making my own stickers! Sticker ni nak test-test je. Tapi when I show it to few of my friends, semua cakap cantik. My boyfriend cakap boleh jual terus! I macam hehe maybe later I try jual dekat shopee?! Nah I'm not sure... yang penting sekarang lepas update blog ni I dah buat another 2 design simple nak test juga.

Thank you for reading!