wanasby


Shazwana, 23. Took two years (and three different blog designs) to update a decent blog post.

Buat peta kad kahwin
04 / 10 / 2019

Disebabkan dah berhari-hari aku try cari idea apa nak tulis dekat blog tapi masih tak ada idea - kalau ikutkan hati aku nak update some emotional shits which is not a brand yang aku nak bawa as personal image so jom lari ke bidang yang ringan dan spontan.

Aku nak buat peta kad kahwin kawan aku ni. Meh ikut journey ringkas aku sebab aku bosan. Actually, kawan aku ada bagi peta dah untuk aku rujuk. Tapi aku jumpa pulak kad kahwin jiran kami, yang peta akan sama lah dengan kawan aku ni, nama pun jiran. So aku nak trace peta dia, and ubah sikit. DISCLAIMER: Ni bukan tutorial ya kawan-kawan. Aku tak pasti peta macam ni acceptable atau tak.

Actually aku ada try buat peta sendiri, korang ngok lah hasilnya, aku rasa tak berkenduri kawan aku nanti. Hahaha.

 

Wana! What is this behaviour?  I thought you wanna be a graphic designer no?????????????? Okay so aku dah jumpa kad wedding jiran aku tadi. So aku nak scan jap- iPhone punya updates ada Scan Documents feature dekat Notes. Akhirnya aku boleh guna feature ni kalau tak berhabuk je.

 

 

And hasilnya................ sungguh jelas dan nyata.

Okay so first aku nak try trace balik peta ni guna Canva, Canva is life. Photoshop who? Tak kenal. Adobe Illustrator who? Okay tbh aku tak reti guna Illustrator hahahaha so aku start dengan trace jalan...

Tak tahu macam mana after one hour kot? Dah jadi macam ni:

Tapi ni belum siap lagi la tunggu kawan aku komen jap. Aku nak buat garis-garis macam dalam gambar tu tapi macam susah je nak kena cari icon in line semua. Kenapa aku suka guna canva, sebab aku tak payah cari layer. Aku boleh cari shape ikut suka hati aku and banyak icon memang dah ada. Canva for life. Hari-hari aku buka Canva and aku macam buka Photoshop hanya bila nak crop gambar product je hehehe.

Aku pun tak sure peta ni boleh difahami ke tidak. Kenapa semua orang tak waze je? hehehe. Okay tu je sharing harini bye.

Btw aku dah tak ada twitter account okay. Kalau korang terjumpa perempuan meroyan pasal Mimi guna username baru and 3 followers je dekat twitter tu abaikan je tu fake acc. he he he


W

Life is so hard that I want to just be a sweet bean. Call me a sweet bean now. A 23 y/o sweet bean.