28 / 05 / 2015

Takpe, kau kan dah pandai.

Assalamualaikum,

Hari demi hari, aku asyik luahkan pendapat aku tentang sesuatu perkara je. Wahaha. After reading some tweets yang lebih kurang sama sejak kebelakangan ni, lebih-lebih lagi daripada hashtag #UiTMConfession.

Students asyik tak puas hati bila orang lain cakap dia tak study lagi, tapi dia dapat result bagus.

"Weh, kau dah study banyak mane?"
"Ntah. Aku tak start lagi. Tak paham ape pon"
-best student tapi hipokrit-
#UiTMconfession

Me: "How was the exam?"
Friend: "Very hard because I did not study" *when the results are out*
Friend - highest in the class
Penipu haram

I saw this one tweet yang tulis "Aku belajar bagai nak rak tak score pun, kawan yang main main tulah yang dapat result bagus" something like this.  I really, really, really hate this mentality.

Kadang-kadang kena bersyukur dengan apa yang kau dapat, setimpal dengan usaha kau, kalau tak dapat, usaha lagi. Jangan mempersoalkan effort orang lain untuk mencapai keputusan tu, mana kau tahu dia main-main? Dia just tak tunjuk je cara study dia. Rezeki Allah, tu satu hal, tu rezeki dia. Doa ibu bapa dia, doa dia, semua tu main peranan.

Tayang jadual final haritu. Fuh gap hari yang tak berapa nak jauh sangat.

Ha! Aku pernah, satu test ni aku memang tak study apa-apa atas sebab tertentu ((keluar dewan exam terus menangis call bff hahaha)) tapi bila aku cakap aku tak study apa-apa time tu, everyone be like "Eleh Wana ye lah tu" hahaha suka hati lah nak percaya ke tidak malas dah nak ulas dengan lebih lanjut. haha

bye

»
«
  • kadang kadang tu kita tak sangka pun kita boleh score paper tu.. rezeki kita.. nak buat mcm mana.. bersyukur jer lah 🙂

  • yes exactly 🙂

  • Actually kalau kita tengok dari aspek positif..mereka2 yang cakap takper,kau kan dah pandai nie…baik orangnya..selalu mendoakan kita..hehe..=P

  • HAHAHA annoying dik lama lamaaa haha

  • serious menyampah bila orang kata ayat tu kat kita . heh , rasa nak cepuk je dia . dia taktahu kita sebenarnya struggle habis belajar -.-

  • Anonymous

    jadual pon kawai. jealouss ahahaha ><

  • sy pun kenkadang xsuka ayat mentality macam tu, so apa2 pun sy ikut cara saya je.. sy kena study balik especially after class. boleh dikatakan sy xtau macam mana nak bezakan study smart / hard . so sy choose dua2 !! hehehe.. smart + hard ! 🙂

  • awak student uitm lendu kah?

»
«

The blog writer

shazwana


An ordinary girl with a lot of hobbies, using this blog to share every pieces of her life, I am Wana without Seoby, a Marketing student who is in love with the art of coding.

Read more about me


+ JOIN THIS SITE

Instagram

Footsteps

My Bloglist

Sponsor



© 2011-2017 WANASEOBY.COM