30 / 01 / 2017

Nuffnang dan 8 Share – pendapat saya

Assalamualaikum semua, ada dapat soalan dekat Ask.fm pasal ni dan selepas cuba menjawab dengan panjang, why not update pendapat dalam entri je kan?


Jana Income Melalui Blog

Why not? Silap saya dulu sebab saya terlampau risau blog nampak buruk bila letak iklan, so saya on-off je letak iklan, padahal tu zaman kegemilangan kot, rugi tau. Sebab sambil-sambil tu apa salahnya kan.

Better guna 8Share ke Nuffnang?

Sebenarnya dua iklan ni, bagi saya adalah dua benda yang berbeza. Beza system, beza ganjaran, so actually dua ni tak sama sangat pun. So nak compare pun tak tahu macam mana.

Nuffnang sangat lah lambat nak naik earning sebab Nuffnang ada dua, dia keluar randomly -  CPUV (cost per unit visit) dan CPC (Cost per click) so kalau traffic blog tak memuaskan, CPUV susah nak naik. Bagi saya 8Share lagi senang naik earning, sebab dapat RM0.20 per click. Kita hanya perlu menarik minat pembaca untuk pergi ke article 8Share, which is an easier move sebab 8Share punya article memang menarik pun.

Saya cadangkan daftar je dua-dua.

Kebaikan dan keburukan guna Nuffnang & 8Share

Honestly I don't see any keburukan dalam meletak iklan dalam blog. Cuma kacau ruang blog lah, contoh macam kalau guna Blogskins kan, kadang-kadang iklan tu macam tak sesuai je untuk rupa blog kita.

Mungkin ada sesetengah yang risau bila dah bekerjasama dgn pihak lain, tak ada pihak yang nak minta paid review dengan kita. Actually banyak Blogger yang ada Nuffnang still dapat review produk itu dan ini. Rasanya tak ada masalah.

Kebaikan pulak kita dapat side income, daripada kita update suka-suka tu kan tak dapat apa-apa, kita dapatlah jugak Cash Out dalam beberapa bulan/tahun tanpa buat apa-apa. You don't even have to change the codes, letak dan biar - untuk Nuffnang lah. Hehe.

8Share kena rajin sikit kena tukar-tukar link sebab setiap Specials ada setiap unique link untuk di-share. Korang boleh share jugak dekat facebook, twitter, sebab memang menarik pun article dia.

Akak guna yang mana?

Saya guna dua-dua. dan saya sangat suka 8Share sebab income cepat naik okay. Tapi ada satu masa tu saya tak active sebab tak ada internet terus dia reset earning jadi rm0 balik, rasa patah semangat ;__;

So sekarang hanya letak Nuffnang dekat blog dan sat lagi dapat la cash out, ni awak dah ingatkan Insyaallah saya letak 8Share balik.

Nak daftar 8Share dan Nuffnang?

Tekan sini untuk join 8Share

Tekan sini untuk join Nuffnang

Pesanan

Ada satu benda yang Blogger selalu buat pasal iklan ni tapi ternyata salah. Tolonglah jangan buat macam tu lagi. Contohnya macam buat giveaway, letak link iklan dan suruh orang click. Itu S.A.L.A.H

Ataupun letak hint suruh orang click iklan, itu pun S.A.L.A.H

Ada jugak group facebook yang share link iklan masing-masing dan mereka bertukar-tukar click, ini obviously S.A.L.A.H

Kita promote, kita tarik minat orang untuk membaca iklan tersebut. Memang ada niat nak baca, berminat dengan content, bukannya mereka click hanya berniat untuk tolong click sebab awak akan dapat income, itu sangat lah salah.

Ini sahaja pendapat saya pada pukul 5 pagi ini. Terima kasih kerana sudi baca 🙂

 

»
«
  • bivichan (BV)

    kenapa eh BV punya bloglist tak update dgn entry dr blog wana? 😀

    • hai bv, sorry, sebenarnya link tu kena tukar http://wanaseoby.com/feed/
      thank you sebab ambik berat! 🙂

      • macam tu ke. I thought just simply change the url would update the entry.

        thank you wana. hahaha. *menyelit jap*

  • Wana! Jom exchange list 🙂

    • hi maaf lambat respond saya dah letak url awak 4 hari lepas 🙂

»
«

The blog writer

shazwana


An ordinary girl with a lot of hobbies, using this blog to share every pieces of her life, I am Wana without Seoby, a Marketing student who is in love with the art of coding.

Read more about me


+ JOIN THIS SITE

Instagram

Footsteps

My Bloglist

Sponsor



© 2011-2017 WANASEOBY.COM