03 . 10 . 2013
How to make your blog archive in a scrollbox

How to make your blog archive in a scrollbox

03 . 10 . 2013

Assalamualaikum, this is a tutorial for Template designer. This is how your blog archive will look like in a scroll box.

1. You need to make sure that you have a blog archive gadget on your blog! To add blog archive gadget, go to Dashboard > Layout > Add A Gadget > Blog Archive
2. After that make sure you have refreshed the page and go to Template.
3. Click on the HTML box and press CTRL+F to search,

4. Search for  <div id='ArchiveList'> and paste this code UNDER/BEFORE it.

<div class="widget-content" style="background-size: 360px; background: #fff; border-radius: 10px; border: 1px dashed #ccc; color: #777777; height: 190px; opacity: 0.9; overflow-x: hidden; overflow-y: scroll; padding: 5px; text-align: left; width: 100%;">

8. Now search for </b:includable> , and put a </div> don the TOP of it.
Now your template code will be like this:

9. Now you are done! 
»
«
  • LOL bukak blog wana sb nak tanya pasal archieve ni. alih2 wana dah buat tuto. Huhu thanks for the tuto >.<

  • Tq for this tuto kak 🙂

  • kalau denim???? boleh tak??? please …..^^

  • thank you kak wana *o* saya guna ye..

  • Haiiiii..Cakkk!!
    done follow sini
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

  • Kak wanaaa 🙂 boleh buat tuto utk bloglist dlm scrollbox pulak? code baru ni anak panah tu semua pening sgt T.T thanks ye 😀

  • Tapikan awak. Kalu gune Template HTML macamane eak? Sorry i'm newbie :')

  • SubhanaAllah. Dah lame cari pasal tuto ni, baru sekarang jumpe. Thanks awak :*

  • SubhanaAllah. Dah lame cari pasal tuto ni, baru sekarang jumpa. Thanks awak :*

  • kak wana, ada tak kod utk archieve mcm ni utk nk letak dlm blogskin? Dah lama cari merata semua tapi tak pernah jumpa. I’ll appreciate so much if you can do a tuto for this style 🙂

    • sorry ya saya masih tak jumpa lagi solution untuk itu, kalau ada saya akan update tapi for now memang tak ada.

»
«