10 / 02 / 2014

Collagen Plus Vit E bahaya?

Assalamualaikum,
Aku takut juga nak post entri ni, takut peniaga cpuv ni marah pulak kan... tapi aku kena post jugak, kalau ada yang boleh bangkang dan menidakkan entri ni, boleh komen. Takut juga tidak sahih kan.

Semalam dekat facebook, aku ada terjumpa salah seorang dari sepupu aku share pautan ni :

Bertulis "Kepada pengguna Collagen Plus Vit e sila ambil perhatian, seorang remaja Kuala Terengganu telah kembali ke rahmatullah akibat daripada pemakaian produk ini. Doktor telah mengesahkan remaja tersebut mengalami kanser kulit setelah membuat pemeriksaan. Kanser ini didapati berpunca daripada penggunaan CPV. Pada mulanya produk ini memang memberi kesan yang menakjubkan tetapi lama kelamaan mendatangkan kesan yang buruk terhadap kulit muka. Saya sendiri salah seorang pengguna CPV telah berhenti menggunakannya kerana kulit muka makin hari makin teruk serta jerawat makin naik. Sebelum terlambat, sayangilah wajah anda, hal ini diuar-uarkan demi kebaikan bersama. Percaya atau tidak atas anda. Marilah kita sedekahkan ALFATIHAH kepada arwah. Wallahualam" 

Fitnah?? kan dia dah kata " Percaya atau tidak atas anda." so sukati la kan, aku takde pun sebut benda ni betul.

Cerita aku pulak. Benda ni memang hot dekat instashop, kalau google je berlambak jual benda ni. Harga pun murah. Lepas dah tengok testimoni dan selidik melalui google, akhirnya aku beli dengan harga RM20 lebih satu set. Bila sampai rumah, memang aku excited la nak pakai.

Mak aku pun nak cuba pakai. Lepas dia pakai dua tiga hari, terus dia berhenti. Dia kata produk ni sama dengan produk dari Indonesia yang dia pernah pakai dulu. Produk tu bau sama dengan produk ni, effect pun sama. Muka akan cerah tapi kulit jadi nipis.

Mula-mula pakai, kulit aku terasa gatal lepas cuci muka. Lepas tu aku berhenti guna dua tiga hari. Lepas dua tiga hari tu aku sambung balik pakai, memang terasa elok dan clean and clear lah kulit lepas pakai tu. Sempat lah aku pergi jumpa Suwoong dengan muka aku yang sedang clean and clear tu. hahaha

Aku tak tau lah kulit aku degil ke apa, tapi lama-lama kulit aku jadi biasa balik dan extra kering sampai menggelupas. Bila aku google diorang kata "Baru nak sesuaikan dengan muka". Tapi aku ragu-ragu , so aku on-off je pakai. Kejap pakai kejap tak.

Bila aku dah tak pakai pun, aku masih ragu-ragu. Tahap ragu-ragu aku ni memang sangat maximum sampai aku selidik habis-habisan.Ceh tipu je. Aku jumpa entri ni COLLAGEN PLUS VITAMIN E bahaya?

Masa aku tunjuk produk ni dekat makcik aku, makcik aku terus bau dan culik sikit produk ni, lepas tu dia terus cakap "Ni mesti ABC (tak ingat nama produk apa dia sebut) dulu. Warna dengan bau sama. Dulu ABC ni tak dapat kelulusan kkm, ntah ntah pakaging baru"  - cuma "ntah ntah" sahaja, bukan betul. Tapi kalau bukan produk yang sama dengan ABC yang disebut dulu pun, bahan dia mesti sama sebab bau dan tekstur pun sama.

Dari entri ni pula, http://cookiekrunch.blogspot.com/2013/02/12-bahan-berbahaya-dalam-produk.html , dekat bahagian komen ada yang memberikan pendapat negatif pasal produk ni.

Insaf taknak beli produk yang sebegini lagi. Bukannya jadi cantik, menjahanamkan kulit dan boleh memudaratkan kesihatan. 

Percaya atau tidak, terpulang, aku bukannya arif pasal ni pun. Aku pilih untuk buang produk tu ke dalam tong sampah sahaja.

Edit : Sejak aku buat entri ni, aku makin banyak buat research. Makin banyak aku search, makin yakin aku yang produk ni bahaya

Update : 13/14/2014

Boleh pulak kawan aku pakai produk ni tanpa bagitau aku dulu. Dia bagitau semalam muka dia tiba-tiba terbakar lepas sebulan pakai. Sebelum ni memang berseri-seri muka dia lepas pakai. Then ai tanya la "Pakai produk apa?" Then dia Sebut "Collagen apa ntah". Then ai pun cakap la "Collagen Plus Vit E ke?" then dia kata "Haaa yang tu lah"

Hanya menggeleng kepala , haha.
wasalam.

»
«
  • Nasib baik tak pernah guna T____T scary nya

  • kau ingat tak aku cakap nak try lepas tu kalau okay nak suruh kau beli? yang ni lah. nasib baik aku ragu-ragu . hehe

  • Anonymous

    Tp xlogik la mati sb pkai produk muka,,bese la produk tgh hot,mcm mcm la fitnah

  • Yang tu, kesahihan nya pun kita tak tau kan.

    Tapi kalau tak betul pun cerita tu, sudah terang lagi bersuluh produk tu sangat bahaya. Orang indonesia pun dah masak dah dengan produk macam ni, orang malaysia je beli sebab tak tau lagi.

    Kalau tak dapat kesan buruk sekarang, lagi 5-6 tahun mana tahu? Merkuri – sudah tentu nya bahaya. Boleh effect buah pinggang.

    untuk mengelakkan sebarang fitnah, pengasas produk tu bolehlah dapatkan kelulusan (kalau dapat lah)

  • Sebab tu sis setia pada yang satu je…
    Guna sendayu tinggi.. Huhuhuk …
    Trimas atas perkongsian ini.. Semoga lepas nih boleh berhati2 dalam memilih produk kecantikkan… πŸ™‚

  • Anonymous

    Kalau Pure Marine Collagen yang rumpai laut tu ok tak ? Takut pulak

  • Yup.. saya pun nak setia la dengan olay ni hihi

  • yang itu saya tak pasti lah, sebab tak pernah try ><

  • Anonymous

    saya pakai elok je

  • goodluck……………..

  • Anonymous

    ada info cakap statement kasih suci tu fake sbb ade org call hospital tu, nurse sane cakap tak de kes tu. hehe. Allahua`allam πŸ™‚

  • saya boleh terima kalau statement tu fake,

    saya masih lagi berpendirian bahawa produk ni bahaya. Dekat indonesia, banyak sangat produk memutihkan wajah yang mengandungi merkuri. Tak terkira. Semuanya menjaminkan kulit putih dengan cepat dan pantas ~

    ciri-ciri bahan bermerkuri pun dah tepat dengan produk ni, masa mula-mula pakai gatal. Lepas tu produk itu tak dicampur dengan baik , minyak naik ke atas , melekit yang teramat.

    Wallahualam.

  • salam , saya ada cuba CPVE ni .. baru pakai 4jam muka saya rasa panas mcm trbakar then ada gatal2 skit dekat leher . trus saya cuci bila trbaca stu blog ni bgtau klau pkai CPVE yg xori muka rasa mcm trbakar .. tapi ori ke x ori ke kandungannya ttp bahaya .. tahap keraguan saya sama mcm awk , hihi .. info yg berguna ni .. thanks !

  • ye, rasa panas, terbakar, gatal-gatal tu punca dari merkuri dia. Saya asyik sebut merkuri sebab benda tu lah yang menyebabkan kulit kita putih dan tak berjerawat (padahal kulit rosak teruk sampai takde jerawat langsung)

    welcome ^_^ cari benda lain yang berkelulusan , insyaallah selamat ^^

  • takutnya!!!!! thanks share wanaaa <33333

  • welcome πŸ™‚

  • Ini semua sbb kandungan merkuri . Em . Saya takut nak brhnti sbb nnti kulit akan truk . Tp klau truskan sngat bahaya. :'( kulit awak mcm mna skrg? Truk sngat ke?

  • Ini smua sbb kandungan merkuri . Tp er saya da trgunanya. And takut nk stop . Mcm ni . Risau da. Tp klau truskan mmg bahaya. :'(

  • @Nur Shuhada : Saya pakai sekejap je sebab saya rasa macam ada yang tak kena. Tapi kesan yang paling saya menyesal sekali – whitehead terlampau banyak. Dulu saya tak pernah ada masalah whitehead. Saya syak pori pori kulit saya dah tersumbat lepas pakai benda ni, dan sampai sekarang pun still sama. Tapi tak tau la effect dari benda ni atau tidak. Alhamdulillah kulit saya ok je ^^

  • Anonymous

    Cerita tu boleh jadi betul. Sepupu saya dulu pernah guna produk krim pemutih camni. Beli kat kedai jamu. Memang kulit mke dia putih melepak beza dgn kulit tgn n badan. Satu hari dia ngdu kat mak dia yg dia sakit kat breast, pergi hospital Dr. scan ada bbrapa spot kecik ketumbuhan kat breast dia. We all mmg trkjut sgt sbb ktrunan ktrg xpernah ada sjrah knser. Rupenya Dr mklumkn spupu sy tu kena kanser akibat dari pengambilan berpanjangan produk yg ada logam berat that is merkuri. Ktrg yg spupu2 lain mmg slama ni ada ckp2 blakang produk ape yg dia pakai smpi boleh putih mlepak mke. Tapi xsangka rupanya produk tu pnyebab dia kena kanser.

  • @anon : sedihnya.. sebab nak cantik jadi lain pula kan….

  • Atas org la nak percaya or tak. Kalu dah terkena tak boleh salahkan org lain da.. haha mujur sy tak guna produk ni. hihi

  • Anonymous

    Ada orang cakap statement kasih suci ni palsu sbb diorg call nurse dan nurse tu nafikan..tapi bagi sy dlm sejarah perubatan mmg ada org mati berpunca drpd krim kecantikan..lagi satu sy pnah terbaca,kalau nk tahu produk tu tggi merkuri @ x..salah satunya perubahan kulit kita tersangat mendadak..cthnya dlm masa beberapa hari nmpk perubahan kulit cerah,kesan parut hilang etc..Klu mendadak perubahannya bahaya la tu..klu ada org ckp dia pakai ok kdg2 tu kesan efek sesuatu produk x serta merta..ada org bermula drpd muka jd gelap,ada org muka x gelap tp dia efek yg dalaman dulu mcm janin(bg yg preggy) atau buah pinggang..X salah nk cntik tp berhati-hati dlm memilih..bdn kita nk pakai lama..so,sayangkan lah diri..:-)

  • kannnn hihi

  • True… benda kecik pun kadang-kadang kalau pakai berlarutan boleh memudaratkan juga.

  • Anonymous

    sy tnggal kat kuala terengganu.jiran sy sebelah rmh ni suami isteri keje kat spital HSNZ kuala terengganu.dia ckp xde pun mngarut lah.kl lah btul kan mesti masuk paper la.ni saje nk jatuhkan sb produk ni murah.sy sndiri pkai NV pun lg truk muka smpai dua kali ke klinik muka jd ruam mcm celah kangkang baby tu.ha produk malaysia klau yg brpngaruh xkene lah plk kan dh la mahal.sy pkai set collagen plus ni hnya 2mnggu sy pkai setiap hari mmg bersih muka.prmulaan dlm smnggu mmg ada sdikit pngelupasan lps tu ok dah.lps 2mnggu sy pkai 3kali smnggu je krim malam.ada yg sesuai pkai ada yg tidak.klau jenis kulit muka agak manja baik jgn pkai la.tq πŸ˜‰

  • Anonymous

    masayaallah x sangka ya produk ni x beberapa elok.masa kawan saya beli beli produk ni tuk saya, saya cubalah jgk check sama ada dpt x pengesahan drp kementerian kesihatan ke tak. ragu2 jgk sbb x ada pon. cuba utk bsangka baik n keep pakai benda i sampailah terbaca artikel ni. selain drpd mekuri , produk ni jgk ada paraben yg mana boleh menyebabkan breast cancer.apa2 pon thanks a lot for the info

  • Sejujurnya saya yakin produk ni memang bahaya. yep. welcome ^^

  • Pada pendapat saya, tak kira la apa pun kesannya sekarang ni, memang dah jelas produk tu ada bahan bahaya. Tak kira la kulit kita manja ke tak, kesan jangka panjang nya bahaya dan berisiko. Wallahualam.

    Semoga produk ni tak bagi kesan buruk dekat akak πŸ™‚

  • Saya pun terkena dgn produk vit.colagen ni. Sy.ada masalah kulit berjerawat.satu hari tu ttengok kwn sy punya kulit bersih,putih dan masalah bintik hitam pun makin pudar.sya tergerak nak try mana tau ok. Bila dh try kulit sy jd mkin teruk.herawat makin bnyk dan tinggalkan kesan jerawat yg teruk.sampai nk keluat g jalan pun malu.menyesal dah dan xnak lg pakai produk ni.sgt bahaya.

  • Anonymous

    Produk ni mmg bahaya. Sy dh terkena.kulit muka jadi lebih teruk dari yg asal.Memang menyesal pakai produk ni. Skrg sy dlm proses healing kulit.

  • Saya pun terkena dgn produk vit.colagen ni. Sy.ada masalah kulit berjerawat.satu hari tu ttengok kwn sy punya kulit bersih,putih dan masalah bintik hitam pun makin pudar.sya tergerak nak try mana tau ok. Bila dh try kulit sy jd mkin teruk.herawat makin bnyk dan tinggalkan kesan jerawat yg teruk.sampai nk keluat g jalan pun malu.menyesal dah dan xnak lg pakai produk ni.sgt bahaya.

  • Anonymous

    krim 99 ngan collagen ada persamaan ke… answer me

  • Nsibla xmmbli prodak ne…ptutla berat hti utk mmbli prodak ne,rupany brbhya pla….

  • Nsibla sy x mmbli….sykur,ptut pn htiku berat utk mmbliny prodak trsebt….

  • Salam…Saya baru baca diblog http://hannahsytieh.blogspot.com/2013/11/produk-skincare-terbaik-collagen-plus.html tentangnya, bru berminat nak beli telan air liur saya baca entry awk. Kulit saya tiada masalah tiada cela dan cerah cuma nk dptkn glowing2 n kemerah-merahan tu shj sebab klau xpkai bedak mesti org ingat kte sakit.pucat2 gtu..huk2..Xpela im sticking with the tradisional method.. Maskar guna telur..scrub guna gula dan tomato, jerawat letak sedikit ubat gigi..kulit kering letak asam jawa….dan pelembab boleh guna minyak zaitun..heeee say no to chemical!!! thanks anywy for the info =)

  • Anonymous

    kalau dah pakai yg fake , memang ler cari mcm tu

  • Ramai yang guna FAKE atas alasan produk tu bahaya. Sedangkan yang original pun sudah terang bertulis kandungan yang berbahaya.

  • Anonymous

    Sy bru smgu try..huhu mmg gatl2 kt muke..rase panas 2 xadlh..tp bila dh tbce tntg ne..almak cm mysal plak membli..ptot r time nk bli pnyelh brt hati..last2 nelh jwpny…:)

  • Anonymous

    Tk caya ker..awk boleh msk fb rosman mohamad..muka ank sedara saya jd terbakar..nie refer hospital melaka jumpa pkr kulit..klu tgk muka dia..korang mesti tk cayakan..cuba pg fb tue..saya nk saman syarikat nie..

  • saya try cari fb tu tak jumpa la … huhu

  • lebih baik berhenti cepat sebelum terlambat ^^

  • Anonymous

    Hmmm, thank you sangat. Mula mula, tengok kawan pakai macam best je sebab muka dia drpd gelap terus jadi cerah, rasa jealous pun ada. Then, dapat tahu dia pakai produk ni, tu yang nak try sangat pakai. Nasib jumpa blog ni. Apa apa pun, saya akan tetap guna produk Organic Aid Vitamin E. Heee, thank you thank youuuu.

  • Anonymous

    Krim 99 ni dh da kuar lam portal kkm kalau tak silap sy…krim ni dilarang jual lagi..sbb dh dpt detect ada bhn kimia lam yg brbhya..collagen ni lain produk lagi..mmg diakui la cepat brkesan..hrga murah..bila dfkir logik..tak kn bnda yg cepat brkesan hrga murah..tol tak..tak smpai rm30 pun..biasa produk yg brkesan..hrga mahal beb..jd..sy syak mmg da something la lam collen ni

  • Anonymous

    Haah sy pon pakai setakat ni xde masalah, dah 7 bulan.. Kalau setakat jerawat tu biasa lah tuk kulit sy yg bminyakk… Kemulusan dan kecerahan yg sgt puas ht

  • Saya guna dan okay. Jerawat dah tiada. Dulu penuh. Tapi bila org kata bahaya, sy jadi ragu2. patutkah sy berhenti? kalau sy berhenti, produk apa yg elok? sbb yg ni xde masalah bg sy. Hmm. Please.

  • Anonymous

    Hai. Frst of all, I gune mmg 1st stage, kulit mengelupas, one week after kulit mkain berseri sbb kulit I mmg teruk gila2. Sbbnya, dulu stat form 1 til fom 3 I pki shirah, stat fom 4, I tuka pki syahirah, terus muka I naik jerawat byk sgt2. I tatahu produk mana yg buat kulit I smpi mcmtu, tp ap yg I tahu, I benci syahirah haha. Okay, stat fom 4 smpi la umo I 20 tahun I tertekan gila sbb pmples stil tak ilang, dulu ada l rumpai laut collagen kan famous, I try la makan tu n sapu kat muka, alhamdulillah, jerawat tak byk dah, tp I makan dlm 2, 3 bulan cmtu pastu stop sbb tak lalu la nak telan. Even cmpur dgn sunquick pun heee. Lepastu, I cuba emilay, emilay sgt okay to thise yg gt pmples, serious tau, okay sgt, masa makan emilay n cube collagen plus vit e ni, masalah kulit I dpt dikurangkan, muke berseri2, thx sgt dkt collagen plus ni. I tak peduli org nak ckp apa tntg set collagen ni yg I tahu smpi skrg, set collagen ni buat muke I nampak segar , berseri2, cantik la. Smpi org pun ckp gebunya muka. Tak pnh I terpk org akan ckp mcmtu. Alhamdulillah, but, I try stop dah skrg set ni. I cube sabun al razi. So far okay la sabun ni. Takde naikkan jerawat or pape. N bfre I pki soap ni, I free kan muka I 2 days dr pki set collagen ni. Lucky me sbb takde kesan pape, sbb selalunya kena free kan muka one week bru boleh cube produk lain kan. Kalau nak ckp produk collagen ni bahaya ke apa ke, tape. Cakap je, semua org ad pndangan n pendapat masing2 kan, so those yg kulit teruk n rosak sgt tu sbb jerawat lama bersarang kat muka, cube la emilay n pki set collagen ni, nt rsa2 kulit dah okay, sto
    La pki kalu takot kan. Cube sbun al razi pula nnt. Semoga bermanfaat. Tq πŸ™‚

  • x tau nk.pkai apa….dlu sy pkai produk skinz u v white…dgr org ckp produk tu mngadungi tali pusat bayi…skrg sy bru pkai produk collegen ni…da bahaya plak….bosan….

  • Anonymous

    rasa seram pulak lepas baca….sy bru je cuba pakai CPVE lepas kwn2 promote. kulit sy mmg cerah. tpi sy nak cuba jg produk ni nak tambah cerah dan licin. nak cik abang tambah sayang la katakan.. hehehe…lepas baca ni…patut la kulit wajah sy rasa mcm terbakar. jerawat besar2 dah mula timbul kat bahagian dagu, dahi dan pipi sy. nasib baik cik abg tak tegut. sblum ni sy guna Safi Balqis. okay je xda jerawat dan kulit pun rasa segar. mula2 sy ingat side effect je pakai CPVE tpi heran jg la sbb jerawat besar2 timbul. slalu jerawat kat muka sy cepat sembuh tpi lambat sembuh pla masa pakai CPVE ni (SERIOUSLY) lepas google pasal produk ni..mmg byk dah yg ckp produk ni mengandungi merkuri dan bahan berbahaya yg lain. sy xda la pndai sgt hal2 bahan kimia yg terkandung dlm produk ni. heran jg la kn produk murah tpi berkesan dlm tempoh singkat. sy ckp yg btul je apa yg sy alami. sy xda niat nak buruk2 kn produk ni. just nak share apa yg sy alami skg ni. lepas ni sy dah x nak guna la. sy nak pakai balik Safi Balqis. ' Cerah Sempurna'. hehehe….thanks for sharing..:-)

  • Sya ad pakai produk tu..smpai sekarang still guna produk tu..masa mula2 pkai takda rsa apa2..rsa best ja lah..so sya truskan lah pkai..akak yg jual tu kata jgn pkai byk2..pkai nipis2 ja..sbb klo pkai tebal2 nty tkot gatai2 or rsa panas..humm keliru lah πŸ™

  • Anonymous

    Ptt la mke &1 bdn gtal je,.. puas pk knp.. sbln lbeh gne 2 on off je,, lpas ni bhnti je la.. pkai grnier blik la.. lmbt ptih xpe jnj slmt..nsib baik kt mke xde efek truk. just gtal2 je.. sram plak jd..

  • Ptt la klit mka sy gtal je.. bru Sbln pkai 2 pn on off… lpas ni xnk pkai dh..
    Pkai garnier blik la., lmbt ptih pn xpe jnj slmt..

  • Pator la jerawat aku makin lama makin jadi besar ..btw..first2 mak aku bg.aku pakai kulit aq makin bersih.tp tu la..jerawat berbatu

  • Anonymous

    LUPA PULAK,XYA NK CKP ORI KE X LAA. .2,2 AKU DA TRY. .TERUK SGT2 !I SWEAR !

  • Anonymous

    NI NAK KONGSI DENGAN YG KEBAL SGT. .NK CANTIK PUNYA PASAL CKP LA SY GUNE OK JE. .KAU TGGU MUKA KAU JAHANAM MCM AKU !AKU PKAI TAON LEPAS N STOP PKAI TAON NI LEPAS MEMBER BTAU BHYA. .X SILAP STOP BULAN 2 RITU ?TAUH APE JD??MUKA AK YG XPENA ADE MASALAH JERAWT,JERAWAT !SMPAI SEKRG MUKA AKU DLM PROSES NK BGI ELOK. .MUKE MAKIN TEROK N GELAP MCM TEBAKAR !!!RMAI MEMBER TEGUR N EVEN AYH AKU SENDIRI CKP KNPA MUKA AKU TEROK SGT !BRU PKAI BPE ARI KEJAP JE MULUS GEBU EA ?HEYKAU TGGU KESAN DY BEBULAN X ILANG MCM AKU NI!AKU X PHAM YG NK CANTIK PNYE PASAL,SGGUP PKAI YG BHYA. .DA TEBUKTI CPVE NI BHYA,LGI NK BYK CKP ?ADE OTAK PKIR OKK. .LUPE PULAK,MEMBER2 AKU YG PKAI PN MUKE TEROK,ADE YG TERBKAR SMPAI ADEVG HOSPITAL SEBB DA TERUK SGT. .JGN SEBB MURAH N KESAN CEPAT,KAU TANGGUNG KESAN LAMBAT N KUAR DUIT BYK NK KNE PULIHKAN KULIT MCM AKU NII. .SEKIAN

  • Anonymous

    Klau btl xelok..
    Msti krajaan haram kab produk ni..
    Tp xthu lah..
    Masg2 ada pndapat sendri.

  • Anonymous

    Saya guna produk cpvt ini 4hari selepas tu saya stop.lepas stoo muka saya timbul jerawat n ruam2 kecil.saya gi jumpa doctor n dia bg ubat n cream.mujur skrg muka saya ok x jerawat n ruam tapi hitam n kusam.seminggu tak pakai apa2.takut nak pakai produk jamu.

  • Produk tu dah diharamkan di Indonesia, menurut seorang blogger πŸ™‚

  • hye, just nak bagi tips bagi sesiapa yang pernah menggunakan produk2 pemutihan & pengelupasan. muka mereka yang telah menggunakan produk2 sedemikian memang akan tumbuh ruam or jerawat etc sebab kulit dah jadi sensitif. so, the best thing is, stop those kind of products & rehatkan muka dari sebarang jenis kosmetik & produk muka minimum 1 minggu & maximum 1 bulan. dalam tempoh ni memang segala jrawat or ruam akan keluar, biarkan dia keluar sebab ia akan mengeluarkan segala kimia yg tersumbat dalam kulit. then lepas dah rehatkan muka, i suggest u'll gunakan set botanical Mary Kay (all skin types), its a mild cleanser & sgt bgus untuk kulit yg dah rosak & sensitif. guna dalam 3-6 bulan & ur skin akan bertambah pulih. lepas kulit dah pulih, then u should use skin regimen yg betul step by step, kalau yg ada beauty consultant tu lagi bagus, boleh tanya apa skin regimen yg betul2 kulit u'll perlukan & mereka selalunya akan analisa kulit dulu sebelum recomend kan sesuatu skin care. Mary Kay adalah produk yg berasaskan bahan semulajadi dan dijamin selamat. Ia nya bkn produk local. Its made from usa and setaraf dengan produk antarabangsa yg lain. Exclusive nya, produk Mary Kay tiada dijual di kedai jamu, pasaraya mahupun pasar malam.. Ianya hanya boleh dibeli daripada beauty consultant yg berdaftar shj. Klu berminat nk cuba produk ni boleh la msg/wassap saya Fara 0123046831 -Senior Beauty Consultant Mary Kay-

  • Sabun die ade merkuri jgk ke?boleh pakai tak?

  • sabun dia agak kuat la bagi saya ~

  • This comment has been removed by the author.

  • Anonymous

    salam and hai… aku pengguna set collagen ni dah hampir setahun.
    Alhamdulillah sampai sekarang okay.
    Cuma muka aku terlalu putih. tapi aku tak hairan sbb aku mmg putih.
    Dulu aku guna mcm2 produk. Dari yang mahal2 beratus2 Ringgit sehingga lah ke yg cikai2 mcm ni.
    aku pakai pun sbb nk save bajet. tp alhamdulillah mcm berkesan n duit pun jimat.
    Bg pendapat aku, setiap orang ade lain2 penyakit n kesan.
    Ade org yg alah kpd bahan kimia walaupun sedikit dan x boleh pakai pencuci muka langsung.

    Kalau nk kate "bahan kimia", semua produk kecantikan yg dikeluarkan dari kilang, dan dibuat oleh "manusia", semua mempunyai bahan kimia.

    Adelah patot kite tidak melakukan "plagiarism" tanpe membuktikan kesahihan sesuatu produk.
    Kite fikir mcm ni je lah ok, bidang kedoktoran dan farmasi merupakan perniagaan.
    kenape doktor2 "Barat" atau pun "antarabangsa" tak akui kehebatan habbatussauda? sedangkan dalam islam, benda tu merupakan ubat yg bagus.

    sebabnya, orang2 barat ni nk buat duit dgn fakta2 dorg.. untuk menakut2kan org2 yg kurang berpengathuan. bila pengaruh dorg kuat, dorg boleh sekat produck2 lain lg2 org2 islam pny produk. so dorg akan ckp dorg pny produk lg bagus. supaye dorg kaye.

    bg aku, bergantung pada diri sendiri.. aku pakai Cetaphil pn teruk muka aku.
    So pg yg dh pakai set collagen tu n muka teruk or terbakar, mmg korg xleh pakai pencuci mukamcm tu ko. mungkin korg kene pakai produk lain.
    yg lain2 yg dh terbaca kajian2 kt tenet ni, jgn la cepat percaya plak. peace out

  • Anonymous

    Sye da pakai hmpir 7 blan and after thu psl ni trus stop…takutt…mcm mne nk buang bhn bendalah ni blik dr muka??

  • Anonymous

    Baru je nak try produk ni . Yela , nak try la jugak bila tengok kawan2 pakai cpve memang glowing n flawless gila muka dorang . Dua minggu je , muka dia memang putih gebu . Goggle n goggle , terjumpa entri ni . Mujur la xsempat pakai lg . Tq wana atas info ni πŸ™‚

  • Sya dah pakai product ni almost 8 months. tiada pula masalah. Semua ni terpulang kepada kulit lah. kalau beli yg mahal pun klu tak sesuai ngan kulit muka tiada beza nya. suma tu depends ngan skin πŸ™‚

  • Anonymous

    Sy pun guna krim ni jgak tp skrg dh brenti…skrg muka sy kusam dan gelap.adik sy pkai naik jerawat…mmg bhya krim ni

  • Sy sempat pki collagen ni lbih kurg 3,4 bulan.Sbnrnya sy pn x brani nk pkai.ni sbb ikut kakak sy la..sblm ni mmg x pernh try apa2 krim pn..sy cma gna pncuci muka je..tetiba rsa nk try..muka gelap trus jd crah..parut jerawat pn hlg..lps tau bhaya, dh stop trus..muka back to normal..jerawat mkin brtmbh pulk.ades..skrg ni mls nk pkai apa2 produk..pkai pencuci muka je mcm dlu2. huhu…

  • Ok seriusly ira dh pakai set cpv ni sebulan. Memang first week tu mak aiii flawless giler. Sampai ira sendiri geram tengok pipi licin je. Lepas tu, ade la mula tumbuh bintik bintik kecik kat pipi hampir ke telinga. Ingat kan elergik ke hape. So continue je la guna set cpv ni sampai habis. Huhhh. Banyak la alahan yg alami selama pakai tu. Sampai leher pom naik merah sebab gatal yg tak tertahan. So dh habis pakai baru tahu cpv ni dangerous. Nasib badan laaa. Tapi sekarang ira start amalkan 2BE GORGEOUS FIBRE. Alhamdulillah banyak masalah dh diatasi. Produk ni ialah minuman yg berperisa. Sedap sangat. Die berfungsi sebagai membuang toksin dalam badan atau lebih dikenali sebagai detox. Yelaa dh pakai macam jenis produk mesti ada lagi saki baki yg tertinggal dalam badan. So akak ira ada jual 2BE GORGEOUS FIBRE ni. Raya tak lama lagi. So ada lagi sebulan untuk mencuba 2BE GORGEOUS FIBRE. Apa tunggu lagi? Jom order sekarang. 1jar RM43 . 2jar RM80. RAGU RAGU? cer google produk ni. Tengok feedback pengguna. Dijamin halal dan ada kelulusan kkm. BERMINAT?? Boleh contact ira di 0145200588 (whatsapp) or ig ira AIRA.HAVOC. TQ πŸ™‚

  • Anonymous

    Saya pun ada gak pgalaman pakai cpve neyh.dlu saya pakai xsmpai sebulan,mmg ramai yg tegur kulit saya putih.bangga btol masa 2.lps 2 bln cmtu guna,then saya dh x pkai sbb dh habis,mls nk pegi bli lain.tapi,bila stop je,kulit lma2 jadi gelap!so saya start pkai balik baru 2 hari lps.baru 2 hari dh cerah sikit la kn.mcm puas hati je.pagi tadi saya pakai day cream cpve,n tiba2 ja gatal tangan nk google pasal cpve neyh.tapi…….bila tgk je ramai yg buat pengakuan tntang bhyanya cpve ney,cpt2 saya pegi basuh muka utk hilangkn day cream cpve yg saya pakai pagi tadi n trus buang set cpve tu!serious saya xkn pkai dh.better saya stop sblom trlmbat.

  • Anonymous

    Ya Allah. .. kite hadapi pengalaman yg sme.. muka berjerawat byk dan jdi gelap after stop guna produk ni. I stop sbb hritu kuar jerawat ttiba.. sebelum ni x prnh pon.. now ramai yg ejek I :'(

  • Saya dah pakai dalam 2 bulan . Kulit saya semakin putih dan jerawat pon makin hilang . Tapi bila saya terbaca blog ni saya jadi ragu ragu nak pakai produk ni lagi . Apa yang patut saya buat ?

  • Anonymous

    Saya dh pakai produk ni dlm 6 bulan camtu.tp takde pulak cpt sgt putihnya,2bln camtu br putih.tp takde pulak pori tersumbat ke ape.sume produk kecantikan ade risiko die.kita kena tgk la mana satu yg sesuai dgn kulit kite.maybe korang yg tumbuh jerawat bagai tu ade alergik yg korang tak tahu pun yg korang ade.so jgn ckp lps laaa.jgn nak menakutkan org lain pulak.

  • ingin cantik? ingin sihat? kunjungi laman kami utk mendapatkan info dan tips berkaitan masalah kesihatan anda. pakar kami sedia membantu. http://marissaestheticshq.blogspot.com/

  • Anonymous

    sy pernah pkai sebulan .2 mnggu pkai mmg nmpak perubahan cerah . tp ble tahu produk ni bhaye trus berhenti pkai then lpas dua hari kmudian kulit muka kluar biji2 halus merah teruk sgt mcm terbakar ..nk pulihkan kulit ambik mse berminggu jugak phtu skrg dh ok balik ..dlm krim mlm dia tu melekit2 dan kandungan merkuri yg tinggi , , so nak selamat gna je produk yg ada klulusan KKM … wlaupun kesan agak lambat tapi selamat … :))

  • Anonymous

    Klu nk percaya kesahihannya, pergi pinjam gelas emas ibu anda masing2..gelas emas ori ok !! Then apply krim siang cpve tu pada gelang emas anda…gosok sampai krim tu hilang..klu gelang emas jd hitam bermakna kandungan merkuri sangat tinggi terdapat pd krin tersebut

  • Anonymous

    actually bende2 mcm nie tgk skin org jgk aa…lau sensitive mcm aku nie ha…baru pakai satu malam muka dah naik merah…burn….produk bodoh la…murah dan menjahanamkan muka aku jer….sib bek dia trus bagi nampak effect…kalau la aku pkai smpai sbulan kot2 muka aku dah legam…x yah aarr pkai bnde nie…panas wee…aq mcm bawah matahari jer pkai produk nie…muka panas all the time…

  • Anonymous

    Baik uol pakai masker organik. Berkesan dan selama in syaa Allah. Follow insta khayrabeautifulhouse ada banyak testimoni kulit makin bersih dan sihat guna masker organik ni.

  • Anonymous

    saya dh lma pkai produk ni dlm 10 buln tapi xtaw plak bhya sbb sya pkai elok jer…iskh klu btul bhya sya nk buang jer

  • Anonymous

    Aku nak Tanya , boleh tk pakai die punye sabun ? tk pakai krim tp pakai sabun bleh tk ?

  • Setiap manusia sbnrnye ade canser dlm badan, yg mbezakan aktif dn non aktif shja brgantung pd imune badan masing2..jdi bg yg skin allergy just stop imune badan rendah..nti merosakan diri sndiri..btw sbnrnye bnde ni d pgil d sblh barat bleaching..ramai artis barat mnggunakn bleaching tuk putih trutama skali org kulit hitam..mmg putih but klw aktif bwt aktiviti luar panas even x gune pown bley dpt kanser kulit apatah lgi yg gune…bende ni same jenis dgn babies blink produk yg di luluskn oleh kkm babiesh blink…sye dh beli kedua2 produk ni paling menakutkn toner babiesh blink sme bau dgn rdL babyface…sye dh cube bnyk dh…jgn beli yg bkn ori sbb sye dh jmpe yg x ori itu adalh produk babyface rdL…now sye gune produk ni dh agak lame…Alhamdulillah mmg xde ape2…klw babiesh blink lulus kkm smpi kuar iklan tv yg ni nape x lulus? Sdgkn same..sye pelik…apepon ikut pndpt masing2 jela…salam

  • Anonymous

    eee saya pakai dh lama produk ni. masa mula2 pkai mmg jadi putih sgt2. lpastu stop sbb mls nk beli yg bru bila dh hbes. lpstu kulit muka jadi gelap smula.. yg ni bru beli , dan muka jadi putih balik mcm dlu.. tapi lepas baca entry ni rasa nak buang2 je :((((

  • Anonymous

    hahaha. saya pon pernah pakai. mak saya yang belikan. sebelum ni sy tak pernah try apa2 produk sebab muka saya takde masalah. jerawat pon tade. cuma brmnyak sikit, saya jeles tengok kawan2 sy pkai mcm2. sy lngsung tkde pkai ap2. jd sy minta mak saya belikn apa2 produk. time tu produk ni tgh hot n murah, then mak sy beli. sy pkai dlm 3 minggu pstu trbaca entri kt internet satu malam tu sy trus basuh muka n sapu air zam zam. minggu ke 2 sy pkai produk ni mmg sume org trpegun tngok sy. suma org tnye sy pakai ap. sbb mmg putih and flawless. bila kena matahari jd pink2.. ala2 kpop gituu. haha. sbb tu teruja pkai tk prnah miss sapu hari2. bila sy stop.. 2 mnggu lpastu tmbuh sbiji jerawat kt pipi sy. sy plk tk prnh tahu jerawat tu cmne sy ingt tu nyamuk gigit. haha. then kawan saya kat tu jerawat then dia picit. saya bgithu mak sy sy naik jerawat then mak sy kata jgn picit tapi dah picit dah pon. hahaha. mak sy sruh ltak mnyk habatus sauda. lpas kerawat tu kering sy sapu mnyk zaitun hari2. lepas tu dah ok. kulit sy tk jd pon hitam cuma kmbali mcm biasa lah. alhamdulillah.

  • Anonymous

    Guna produk Dyara Solution . Elok until hilaangkan ruam and jerawat . Biar lambat asal kan selamat . Muka I ok gunaa produk ne πŸ™‚

  • Anonymous

    Dulu ade lh jgk nk mencuba cve tu.tp rse syak tu mmng ade…jd sye x beli sbb sye rse pelik sbb murah dan dari indonesia..kita x tau ape bahan dlm dia…kengkawan smua gune..so klau bhan tu berbhaya lbih baik stop dripade memudaratkan di kemudian hari

  • Honestly , sy pernah menggunakan, biasa first beli exited nak guna coz tengah hot kan , bila dah guna mmg nampak putih , pehhhh halus nampak , tapi tak tahu sy cuma menggunakannya 2 hari saja , muka sy nampak kemerahan, gatal, dan pedih , sy ada juga report dgn kak y jual tuh dy ckp mmg mcm tuh coz sy first mengunnakan,
    tapi sy tak berapa yakin sy cek Google baca punya baca aku jumpa benda nhe mmg berbahaya , hancur keyakinan aku , sampai kan aku g klinik kulit , doc tuh cakap kena racun dari benda nhe , sakit hati ada juga , aku buat repot ,
    Mcm tuh la dekat 1 bulan aku menderita wajah aku , doc bagi ubat pn x membantu , syukur aku dapat 1 ubat y buat wajah aku sembuh balik , sengsara hanya tuhan jer tahu rasanya , (terjadi pada tahun 2013)

  • saya pernah guna jugak mende ni. sebulan je lawa putih falwless semua, pastu burn. muka makin banyak jerawat. tp now dah okay. mak suruh pakai aloevera. huuuu. kalau tak legammm muka huhuhuhuhu

  • Anonymous

    Salam….sya pengguna collagen plus vit e dh dkt 2thun…
    Sya memohon ampun krn pengguna yg menggunakan atau telah mengguna product ini yg mendapat kesan buruk itu krn anda telah trbeli yg tidak asli…
    Percaya atau tidak…
    Skrng byk yg mnjual produk ini yg tidak original…
    Sya pengguna produk ini…
    Dh hampir 2 thun…alhamdulilah smpai sekrng kulit sya okay xda masalah…
    Sebaiknya berhati2 sebelum membeli produk kecntikn kulit krn kbykkn dripadanya sekrng adalah yg tidak asli…
    Dan semmngnya produk ini sgt baik untuk kulit…

  • Anonymous

    Asli atau tidak cpve ni mmg produk yg bhya ada kndungan merkuri yg tinggi….be careful uollls

  • Anonymous

    Produk ni ada yang ori and yg klon . Sy pkai yg ori alhamdulillah okay . produk yang ori , dekat crim tu awal2 buka pnutup ada mcm ukiran tulis collagen vit. e yg tu yg ori punya and ada pelekat kelulusan kkm

  • Anonymous

    sy pun pernah guna..setahun jugak..mmg kulit cntek..tp mase tu sy keje..kena panas sekejap je..esok tengok kulit dh sunburn..time tu sy dh stop pkai produk ni..tuka safi..tp kulit mcm xde effect..sampai la skrg ni kulit sy masih lg berbelang hitam..asyik tukar2 produk..x jumpa produk yg sesuai langsung..bnyk keluar jrwt..sy sedih sngt sbb xtau boleh atau tak kulit sy ni kembali ke asal..dh mcm pakai topeng.. =( beberape bulan lg sy dh nk kahwen..sedih sngt tgk kulit muka mcm nii..huuu..

  • Anonymous

    Saya pakai collagen ni 2 hari je..muka dari bersih terus menhhelupas teruk…na kluar rumah pon malu..kene tinggal dengan pakwe sebab kulit muka makin kusam

  • Yes

  • Salah! Sesiapa yang ada pengelupasan kulit lepas pakai tu..jangan tinggal kan produk ni..terus pakai sampai tiada pengelupqsan..and then stop..jangan berlebih ,kulit awak akan jadi cantik je..pakai jangan berlebih dan jangan kurang..betul tak tipu..saya sendiri dan lalui nya..yang ada jerawat banyak tiba tiba pun teruskan pakai sampai hilang..dan berhenti pakai bila dah takda jerawat..

  • Saya sedang pakai krim night..tiba tiba saya baca blogni saya terus basuh..takut ada benda bodoh..saya punya yang ori.ori ke tak saya campak colage plus tu dalam neraka(tong sampah yang busuk)

  • Anonymous

    Betul. Mula guna sbb kawan pakai cantik. Then pakai timbul ruam kecik2. Tak boleh nak picit. Tension sangat. Then google ramai cakap cpve ni bahaya. Tp taknak percaya, ingatkan ruam tu proses pemulihan. Still degil pakai. Even aunty i cakap stop benda ni. I pakai sampai tiba2 banyak sgt jerawat kat pipi yang bengkak2 (bfore ni tak pernah ada jerawat kat pipi) dia mendadak now muka dah teruk and dah stop pun. Confirm jerawat tu dr cpve sbb i takde pakai produk lain and i before ni takda jerawat kat pipi. Skrg tak pakai pape dah. Buntu sangat. Yg mana nak pakai tu teruskan lah. Share je apa yg jadi.

  • Betoi ka produk ni bahaya? Sy amalkan produk ni masa bulan 4 haritu. 2 mnggu pakai mmg ok. first week tu mmg la ada gatal2 mengelupas skit muka.pastu lama2 ok dah.xdk pun mngelupas smua tu.pastu lama dah tinggai produk ni muka jd burn balik.sy beli la balik produk ni.mcm biasalah.mngelupas tu balik.kakak ckp nak ganti kulit baru sbb masa muka burn bnyk sel kulit dah mati.masuk harini dah 4 hari sy try produk ni. Alhamdulillah la.takdak pulak jerawat muncul time tgh guna.cuma mngelupas camtu ja.tp bila dah baca entry ni jd ragu2 pulak.hmmm πŸ™

  • Mybe ikot kesesuaian kulit

  • Anonymous

    Saya dah 3 taun pkai produk ni… Actually it depends on our skin.. Ad yg kulit sensitif, yg berminyak, kulit baby and mcm2 lgi… Skrg ni byk produk fake.. Even kite xdpt nk beza yg mne ori yg mne fake.

    Mne2 produk pn ad kesan baik ad juge kesan buruk. Stakat ni sy pkai, ad je tmbuh jerawat.. Time peod mmg wajib tmbuh jerawat.. Mula2 sya pkai bknnye 3 ari dh nmpk kesan.. Lme gak nk nmpk ksan tu.. Lbih kurg berminggu2…

    So yg pkai produk2 yg bg kesan awal tuh, haa berjaga2 lerrr… Yg tu merbahaya sbnrnye..

    Sekian dr Pgguna CPVE

  • Anonymous

    sy guna ok saja pun . tp ragu ragu juga lah . hmmm guna Garnier Sakura White balik lh ni .. heheeee

  • teman saya pakai prodk ini kulitnya putih dan cerah, jadi tergoda buat beli, pas nitip beli harganya murah cuma 50rb rupiah satu paket, pas barang nyampek aku coba sabunnya enak bgt di wajah terus saya pakai krim siangnya, karena kulit saya sensitif, langsung terasa panas di pipi , langsung saya cari review2 ternyata rata2 review dari orang malaysia. dan bilang prduk ini bahaya. jadi ngak lanjut deh, daripada cantik sesaat tapi rusak lagi. thanks wanaseoby πŸ˜€

  • ala orgmelayu pantang nmpak prg up ckit mulalah nk jatuhkan org dari bisnes nilah org melayu

  • Assalamualaikum, kalau saya bukan melayu pun saya tetap akan tulis honest review.

»
«

The blog writer

shazwana


An ordinary girl with a lot of hobbies, using this blog to share every pieces of her life, I am Wana without Seoby, a Marketing student who is in love with the art of coding.

Read more about me


+ JOIN THIS SITE

Instagram

Footsteps

My Bloglist

Sponsor



Β© 2011-2017 WANASEOBY.COM