Shop Opening + Scarlet Blogger Template

30 / 01 / 2017

Assalamualaikum dan hai semua. Alhamdulillah, selepas dua bulan (sort of) of experimenting, belajar, bina, hentam, sehari google 3000 kali, akhirnya saya berjaya jugak publish page Shop dekat blog saya ni. Nervous, semoga semuanya berjalan lancar je Amin.

VISIT MY TEMPLATE SHOP 

Setakat ni hanya jual satu template je, Insyaallah akan bertambah satu persatu. Konsep shop saya ni, saya nak buat theme yang seronok-seronok, which means saya bercadang nak keluarkan template macam Blogkins-blogskins saya dulu, unique and one of a kind. For those who want to have fun!

Introducing Scarlet Blogger Template, latest in shop!

Scarlet Blogger Template

Introducing my first child, satu template yang amat-amat mengambil masa sebab template yang pertama. Jom tengok features template ni:

  • A free matching favicon
    • Yes, dalam fail tu saya akan sertakan satu icon untuk dijadikan favicon, sesuai dengan template. Cantik and rare tau, gambar burung terbang tu.
  • Fully Responsive
    • Tengok dalam phone, tablet, pc, semua saiz semua cantik dan kemas.
  • Two version of full size header
    • Saya ada sediakan dua versi blog header, pilih je nak mana satu. Yang pertama yang macam gambar di atas, satu lagi tanpa kotak putih tu, cuba usya shop saya.
  • Custom Menu using Blogger Pages gadged
    • Menu system kali ni saya guna Blogger Pages system, maknanya kita masukkan dalam widget Pages yang sedia ada dalam Blogger, tak payah godek-godek code dah. Boleh susun je ikut urutan dan buang je mana yang tak nak.

Dan banyak lagi features, boleh check features-features, syarat, process, semuanya dekat sini. Semoga korang suka! 🙂

P/s: mohon doa baik kalian.

»
«
»
«

Assalamualaikum semua, ada dapat soalan dekat Ask.fm pasal ni dan selepas cuba menjawab dengan panjang, why not update pendapat dalam entri je kan?


Jana Income Melalui Blog

Why not? Silap saya dulu sebab saya terlampau risau blog nampak buruk bila letak iklan, so saya on-off je letak iklan, padahal tu zaman kegemilangan kot, rugi tau. Sebab sambil-sambil tu apa salahnya kan.

Better guna 8Share ke Nuffnang?

Sebenarnya dua iklan ni, bagi saya adalah dua benda yang berbeza. Beza system, beza ganjaran, so actually dua ni tak sama sangat pun. So nak compare pun tak tahu macam mana.

Nuffnang sangat lah lambat nak naik earning sebab Nuffnang ada dua, dia keluar randomly -  CPUV (cost per unit visit) dan CPC (Cost per click) so kalau traffic blog tak memuaskan, CPUV susah nak naik. Bagi saya 8Share lagi senang naik earning, sebab dapat RM0.20 per click. Kita hanya perlu menarik minat pembaca untuk pergi ke article 8Share, which is an easier move sebab 8Share punya article memang menarik pun.

Saya cadangkan daftar je dua-dua.

Kebaikan dan keburukan guna Nuffnang & 8Share

Honestly I don't see any keburukan dalam meletak iklan dalam blog. Cuma kacau ruang blog lah, contoh macam kalau guna Blogskins kan, kadang-kadang iklan tu macam tak sesuai je untuk rupa blog kita.

Mungkin ada sesetengah yang risau bila dah bekerjasama dgn pihak lain, tak ada pihak yang nak minta paid review dengan kita. Actually banyak Blogger yang ada Nuffnang still dapat review produk itu dan ini. Rasanya tak ada masalah.

Kebaikan pulak kita dapat side income, daripada kita update suka-suka tu kan tak dapat apa-apa, kita dapatlah jugak Cash Out dalam beberapa bulan/tahun tanpa buat apa-apa. You don't even have to change the codes, letak dan biar - untuk Nuffnang lah. Hehe.

8Share kena rajin sikit kena tukar-tukar link sebab setiap Specials ada setiap unique link untuk di-share. Korang boleh share jugak dekat facebook, twitter, sebab memang menarik pun article dia.

Akak guna yang mana?

Saya guna dua-dua. dan saya sangat suka 8Share sebab income cepat naik okay. Tapi ada satu masa tu saya tak active sebab tak ada internet terus dia reset earning jadi rm0 balik, rasa patah semangat ;__;

So sekarang hanya letak Nuffnang dekat blog dan sat lagi dapat la cash out, ni awak dah ingatkan Insyaallah saya letak 8Share balik.

Nak daftar 8Share dan Nuffnang?

Tekan sini untuk join 8Share

Tekan sini untuk join Nuffnang

Pesanan

Ada satu benda yang Blogger selalu buat pasal iklan ni tapi ternyata salah. Tolonglah jangan buat macam tu lagi. Contohnya macam buat giveaway, letak link iklan dan suruh orang click. Itu S.A.L.A.H

Ataupun letak hint suruh orang click iklan, itu pun S.A.L.A.H

Ada jugak group facebook yang share link iklan masing-masing dan mereka bertukar-tukar click, ini obviously S.A.L.A.H

Kita promote, kita tarik minat orang untuk membaca iklan tersebut. Memang ada niat nak baca, berminat dengan content, bukannya mereka click hanya berniat untuk tolong click sebab awak akan dapat income, itu sangat lah salah.

Ini sahaja pendapat saya pada pukul 5 pagi ini. Terima kasih kerana sudi baca 🙂

 

»
«
»
«

Assalamualaikum semua! Harini nak memenuhi permintaan sahabat kita yang request dekat ask.fm on how to get date-header macam saya, ada line dekat belakang tulisan, macam ni:

1. Ok mari mulakan:Mula-mula pergi dekat Blogger Dashboard > Template >Edit HTML

2. Tekan key Ctrl + F untuk cari code h2.date-header {

3. Awak akan jumpa codes macam ni:

h2.date-header {
font: $(date.header.font);
}

.date-header span {
background-color: $(date.header.background.color);
color: $(date.header.color);
padding: $(date.header.padding);
letter-spacing: $(date.header.letterspacing);
margin: $(date.header.margin);
}

4. Delete code tu, gantikan dengan codes bawah ni:

h2.date-header {
font: $(date.header.font);
border-bottom:1px solid #eee;
text-align:center;
line-height:1px;
text-transform:uppercase;
font-weight:normal;
}

.date-header span {
background-color:#fff;
color: #666666;
padding-left:20px;
padding-right:20px;
letter-spacing: $(date.header.letterspacing);
margin: $(date.header.margin);
}

5. Save.

Dah siap. Kalau nak request tutorial boleh mintak dekat Ask.fm okay.

»
«
»
«

Assalamualaikum and hi semua. Sorry sangat sangat sangat sebab asyik-asyik tukar design (mana tahu ada yang fedup), end up tak ada progress lain. Actually, ada progress lain. I've been figuring out my blog identity, haritu rasa nak nampak professional lah, apa lah, then finally saya buka blogging planner and jot down what kind of blog I actually want. I want my blog to have a very personal look. So inilah yang terhasil.

Please lah memahami jika lagi 4 hari ada perubahan lagi. Masih try and error ni ;_; /creying/

Updates on Kio 2.0 Template

First, thank you untuk sesiapa yang request dekat Ask.fm haritu sebab memang betul-betul terlupa. Nasib baik ada yang ingatkan. Boleh pergi ke FREE RESPONSIVE CLASSIC TEMPLATE : KIO 2.0 . Code yang baru ni dah ada onclick paging. Jemput guna 🙂

»
«
»
«

Assalamualaikum and hi. This is not a random update, nak bagitau some info pasal blog ciked.

Berikut adalah rupa baru yang di- adjust sedikit untuk disesuaikan dengan future template shop yang saya akan publish hehe. Ya Allah, bahasa melayu yang terabur. Future shop tu entah bila lah nak siap punya lah lama nak setup, yolah, nak kena setup subdomain untuk preview, nak kena setup live preview, setup file, setup shop, setup blog untuk template support, email for support dan sebagainya. Tengah elok2 setup shop tetibe rasa macam tak sesuai dengan rupa blog terus kena tukar sikit, wana memang begini. Jujur nervous, sebab communication system maybe lebih kurang dengan tempahan edit blog. Semoga dipermudahkan, amin.

Tutorial List dah update semua link, dah takda yang broken link Insyaallah. Kalau ada minta tolong inform ya.

Email List!

Siapa nak join basic learning ala-ala playground gitu boleh subscribe dekat Email Form atas blog ni. Nanti every week saya akan hantar satu atau beberapa basic tutorial lebih kurang macam ni, tapi tak serabut macam ni lah. Hahaha.  And bahasa yang akan digunakan adalah bahasa Wana-yang-cakap-melayu-tapi-term-selalu-english.

Tu je kot, nanti dah settle kita bincang elok-elok lagi ya! byeeee

»
«
»
«

10 Tools I use for Web Design

Assalamualaikum and hi. Kind of not sure if I use the right post title because I don't really know what to call them. Tools? I'm not sure. I am in the middle of designing a template so I just wanted to share what websites/applications/extensions I'm using while designing!

1. Real-time HTML Editor

10 Online Tools I'm using while Web Designing lol yes, I am currently listening to Shinchan's videos.

This website is the key to everything I swear. Been using this tool ever since I discover it. Sometimes I just randomly opening the browser tab and key in htmledit.squarefree.com without even realize I actually did.

 

2. ColorHexa

Picking on colors is so troublesome if you have to open Photoshop/ another browser tab just to pick on colors. So I searched for color picker in Chrome Extensions and after trying for like 6 extensions, ColorHexa fit me the most. I'll just need to click on the icon on my browser to get color hex code. I recently changed to Opera browser, Opera don't have as much extensions as Chrome but luckily, ColorHexa is available on Opera too!

 

3. v7 Notes

v7 notes

I use this extension for some copy and paste materials.

 

4. Photoscape

PhotoScape

I use Photoscape on daily basis because it is the most ideal software for light photo editing (cropping, resizing, copy and past screenshots). Photoscape is the most simple and easy photos editor ever and the most important part is it don't take much time to load.

 

5. Codebeautify.org

codebeautify.org

I found that my template codes are very messy sejak dahulu kala lagi. So yesterday, I searched for CSS beautifier with odd keywords like 'css tidy' 'css clean' lol because I know it existed. Haven't use this code beautifier for my skin yet, but templates that come out after this will get neater! http://codebeautify.org/htmlviewer/ http://codebeautify.org/css-beautify-minify

 

6. Google Fonts

google fonts

Scrolling through Google Fonts have been my designing routine since font-face didn't work for me anymore. I swear I need to be very detail in searching for fonts. I will paste a paragraph of text to find the right font for body text, just like shown in the screen shot above. https://fonts.google.com

 

7. Cupcake Ipsum

cupcake ipsum

I get cute dummy text from this site. Dummy text are very useful for live preview purpose. http://www.cupcakeipsum.com

 

8. Photoshop CS6

photoshop

I use Photoshop for more complicated photo editing work such as making blog header. I will feel a little bit bitter when I have to use Photoshop like ' alaaa ni kena guna photoshop' because I hate how long the software took to load.

 

9. Blogger Template Code Pane

blogger template code pane

I build the template by editing in the code pane, and live preview it for like 1000000 times. Sounds troublesome but don't worry, most of the styling part I use Real Live HTML Editor so I will get live preview right away.

 

10. Inspiration Posts

inspiration posts

This is not a tool but it is in the process. I love searching for inspiration posts for some inspiration on google. If I wanted to get smaller scope of posts, I will search for inspiration posts on Pinterest so that I will found Blogger who will fit my standards.

I hope that some of you will actually find these tools useful. Thank you so much for reading 🙂

»
«
»
«
WANA, TWENTY ONE
The girl on the left telling you to have a happy reading!

+ JOIN THIS SITE

Footsteps

My Bloglist

Sponsor



© 2011-2017 WANASEOBY.COM