Organizing files and folders in laptop!

31 / 05 / 2016

Assalamualaikum semua. Hm tajuk english tapi nak tulis melayu. Jap fikir melayu nya apa "Susun atur fail-fail dan folder-folder (aku google translate tak tau melayu dia apa rupanya "folder" juga) di dalam laptop.

Aku memang dah lama berniat nak susun fail-fail dalam laptop ni, sebab bersepah sangat. Semua benda dalam file "Downloads". Fonts, rar file, torrent, file extracts, gambar-gambar random, backup template, slide-slide matapelajaran, assignment, semua kat situ. Hancur.  Rugi aku tak screenshot gambar keadaan sebelum ini. Dah lama nak kemas sebenarnya, tapi takut nak cucuk harddisk sebab aku fikir laptop ni ada virus. Lepas dah settle pasal virus aku terus start kemas.

(dapat dua plushie comel (shinchan and bear belakang tu) lagi untuk hadiah birthday >_< so cuteee, ni dari mak dengan adik) /keluar topik/

Sangat puas hati sebab dapat organize folders secara keseluruhan. Tapi sebenarnya banyak guna folder yang makan ruang tapi saya memilih untuk memilih jalan itu. Ha ha ha.

Document

  1. Dalam file Digital Supplies ada semua bahan-bahan grafik. Mostly dapat daripada freebies blogger. Nama blogger empunya freebies dinyatakan dekat file sebab takut lupa nak credit nanti (walaupun GoldnBeryy bagi full permission untuk guna) 
  2. Sebagai setiausaha Kompeni Bomba dan Penyelamat UiTM Johor (eceh panjang-panjang pulak) Banyak gila maklumat-maklumat komander dalam ni, daripada sem 2 sampai lah sem 4. Sem 5 pun akan stay sebagai setiausaha so bersedialah wana. Fighting! Hahaha. Dalam tu ada semua carta organisasi, list pelajar kor, dan pelbagai list, jadual bertugas, report-report event dan sebagainya. Bila dah susun camni, rasa macam senang sikit nak dirujuk oleh junior sem depan. Ni dah ready nak bagi engko je dik. Hehe. P/s: Adik-adik part 1 uitm johor, marilah masuk kompeni bomba, komander comel je macam akak. ok ni gurau serious gurau jangan bash. 
  3. Folder Wanaseoby.com - aku ada banyaaaaak gila backup template yang aku sendiri tak tau itu backup template yang mana satu. So pada hari tersebut aku try satu-satu template untuk bagi nama kat dorang. Dan nama semua template tu lebih kurang macam explaination kepada diri aku sendiri untuk ingat "Oh! Yang ni!!!" ..(dan untuk aku gelakkan diri sendiri)

Pictures

Ni semua dalam harddisk
  1. First, memang tak boleh belah betul aku tulis nama folder "Life..." "life" "lifeee" (Ingat ko sorang je ada life?) Tapi tu je cara aku boleh describe folder-folder aku ni. Pls jangan gelak aip. aip. 
  2. Masa kemas ni punya lah aku pening sebab banyak gambar yang sama tapi dalam lain-lain file. Macam mana boleh jadi? sebab kadang-kadang aku transfer dari phone aku lupa nak padam, lepas tu aku transfer-transfer lagi. Memang mess sangat gambar-gambar aku ni. Nasib baik ada solfware Dupeguru! Dia boleh detect gambar yang sama walaupun nama gambar tu tak sama! (jakun tahap apa dah). nak tau tak berapa duplicate files dia jumpa? Nearly 2000 pictures! Memang kalau aku nak detect 2000 gambar tu manually mahu je meletup dulu otak aku ni.  Click here to download dupeGuru
  3. Pastu aku susun gambar ikut event. Maknanya aku ikut kejadian, dulu aku susun ikut nama contohnya "Ikang" "Sha" "Classmates" "Haja&Hawa" tapi aku pening sebab dorang ni bercampur-campur. Kadang-kadang Ikang dengan Sha keluar sama-sama, so aku sangat pening hurghhh so aku akhiri dengan menamakan event tersebut. 
  4. Sumpah banyak betul folder -____- dah lah folder makan space. Tapi aku taknak everything mixed up so redho jelah. haha. 
Okay, gitu lah cara aku organize folder. Korang pulak macam mana? Ada tips lain tak macam mana nak susun atur file dalam laptop ni? Hehe. Bye thank you sudi baca! 
»
«
»
«

Assalamualaikum,

Plan asal 
Khamis - Teman Hilmi pergi KPJ Klang
Jumaat - Pergi Manhattan Fish Market sebab ada offer!

Sabtu
Teman Hilmi & Ikang pergi KPJ Klang. Pakai selekeh, oversized shirt, dengan shawl dengan selipar. Sebab pergi hospital ja pun. Borak punya borak tetibe cakap teringin nak pi pantai. Aku dengan Ikang memang dah lama gila meroyan nak pergi pantai sejak awal tahun lagi. So tukar plan, esok kita pergi pantai. Lepas balik hospital kitorang pergi Aeon Mall Shah Alam (dah lah aku selekeh nak mati takpa tebaikan muka ja) nak makan dekat Manhattan Fish Market, tapi tak boleh sebab dapur dorang tengah ada masalah 🙁

Ahad

Pantai Kelanang. Morib, Banting

Silapnya kami pergi masa air tengah surut gila, so, no playing air pantai for us. Kitorang memang takdak niat nak mandi pun, setahu kitorang sini tak boleh mandi pun. Nak celup kaki kat air ja. Tsk tsk. Boleh je pergi dekat air tapi kena lalui lumpur yang sangat jauh.... no way, baju lebih pun tak bawak. 

Alang-alang lighting elok tu, selfie lah sat. Pantai Kelanang ni orang biasa guna untuk photoshoot, sebab tempat kosong and cantik je. Lepas tu kan ada pokok bakau-bakau which is so nice untuk photoshoot. Aku takkan photoshoot kat pokok bakau sebab takut dekat akar dia, dan takut air, dan takut everything. Eeeeeeeeeeeee

Pantai Morib, Banting

Dekat Morib ni terlampau busy makan. Makanan, makanan, makanan *________* Belanja Selfie Ikang featuring Wana berkerut balas wasep.

Pantai Bagan Lalang

Pantai ni paling cantik! Sayangnya sebab air surut kan kalau tak perfect dah ni hahaha. So kitorang just jalan-jalan atas pasir, aku tak ada mood tangkap gambar sangat so semua kerja tu Ikang buat. Time ni pun asyik fikir makan je sampai nampak ketam pun rasa cam "maigod sedapnya kalau goreng ni". Itulah siapa suruh simpan perut untuk seafood. huish.

Ni lah yang paling heaven sekali aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa serious sedap gila everything sebab dah simpan perut lama dah demi makanan ni ha ha ha. Ada tomyam campur (sebab nak kuah je sebenarnya), siakap bakar, udang goreng tepung, dengan kerang rebus kering. yurmsssssss.

On the way balik tu, aku duduk belakang asyik tertidur tapi bila naik 4x4 ni, semua bonggol amatlah tak bagi aku tidur sebab aku akan terbang. Last last aku baring and tidur lena sampai rumah. hahaha

Nah belanja video piggyback ikang. Thank you Hilmi Ikang bawak gi sini muax
Sekian sahaja.

»
«
»
«
Assalamualaikum, dah lama nak buat entri ni, tapi kali ni baru sempat nak buat. Heee. Okay sepanjang cuti ni, ini lah buku-buku yang berjaya ditawan. 
View dari bawah. Semua tebal-tebal. 

TYPO A4 Campus Notebook - 240 pages

Buku ni beli dekat Typo dekat Setia City Mall, ada sale, 3 buku RM45. Gila tak beli?! Dah lah cantik, besar pulak tu. Ala-ala tumblr camtu corak dia. Penat jugak lah pilih design mana satu nak ambik. Dah rancang nak buat nota study dalam salah satu antara deme ni. Function sikit kan, daripada biar tak guna-guna! hahaha.

 Dalam dia bergaris, buku bergaris is sooo not my type. Sangat tak suka buku nota bergaris sebab buruk. Tapi garis yang ni tiba-tiba menjadi pujaan hati pula. Buku ni ada garisan pre-cut, kalau kita nak koyakkan pun best je ni.

MR.DIY Light Planner 

 Yang ni memang beli saja-saja. Tak tahu bila nak start guna, mungkin bagi orang kot nanti. Hahaha. Ataupun mana lah tau gatai nak planning next sem ka apa kaaa kan?

 DAISO Dotted Notebook - 100 pages

First time jumpa dotted notebook. Beli dekat Daiso dekat Setia City Mall masa keluar dengan family haritu. Setakat ni function masih tak tau lagi. Tak terfikir nak buat apa lagi. Sebab sekarang diary (all in one- semua ada to do list, schedule ada dalam diary tu) tengah on-going. Malas nak start guna yang lain. 

MPH Summer Flowers by JoyTop

This is like wow. wowwww. My favourite out of all. Hangpa pun tahu yang cek suka sangat kat bunga. Bila cek jumpa ni dekat MPH cek teruih jerit panggil Shakirul Neymar Alexander The Great suruh tolong pilihkan corak mana satu sebab cek pun dah rambang mata aih tengok semua corak lawa-lawa. Kami dua duduk bersila dekat situ lama-lama lepas tu pilih buku ni ikut stage, ada penyingkiran semua dah macam AF dah! hahaha

 Inner side of the book. Cantik kan!!

Okay tu je haul kali ni, ada lagi haul tapi nanti lah cek post lagi. hehe byeee

»
«
»
«

Kalau saya tertinggal boleh komen ya, akan diupdate dari semasa ke semasa.

  1. http://missanisnabilah.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  2. http://rainbow-meadow.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  3. http://zulfaonlinediary.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  4. http://mimie-mimot.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  5. http://nielphantom.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  6. http://garaeki.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  7. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  8. http://sarahsyaa.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  9. http://thebeaminglight.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  10. http://bluechoralpearl.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  11. http://athibe.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  12. http://iammasitahsamsudin.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  13. http://www.kasihjuju.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  14. http://kasihkuamani.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  15. http://msvelentine.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  16. http://penselduabee.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  17. http://fiedaazmi88.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  18. http://frrhnd.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  19. http://fatinamdzfr.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  20. http://frauananas.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  21. http://munirahmustafar84.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  22. http://kanvasdakwat.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  23. http://littlesnorlax.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  24. http://raizahstory.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  25. http://www.leyayeolly.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  26. http://apple-crunchh.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  27. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  28. http://izyanyancinnamon.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  29. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  30. http://alyasygsanda.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  31. http://ayubarbydol.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  32. http://bynurulsyafiqajenn.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  33. http://mykawaaiiionlinediary.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  34. http://notyouralien.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  35. http://hafzhanrauf.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  36. http://ohthrillers.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  37. http://akhalilah.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  38. http://hiphiphorray15.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  39. http://theathra.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  40. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  41. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  42. http://bintangpenyembuh.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  43. http://www.bajuwarnacoklat.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  44. http://nnnloveydovey.blogspot.my/2016/05/assalamualaikum-and-hi-readers-pejam.html
  45. http://macammacamcite.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  46. http://www.cekgunorazimah.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  47. http://leeyanazulkifli.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  48. http://anakpakcikazwar.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  49. http://wawaabdulhadi.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  50. http://secondblogimpianacikyaanie.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  51. http://aksarabiruu.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  52. http://theieraziera.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  53. http://huhahuhajerr.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  54. http://hidayxh.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  55. http://smilestoryyismine.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  56. http://mineko-ira.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  57. http://stnrsyfh.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  58. http://perducinta.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  59. http://nurulatikahzameri.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html 
  60. http://www.vetovirago.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom_23.html
  61. http://rezekiituluas.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  62. http://lokmanamirul.blogspot.com/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  63. http://sitifatinimohdshukri.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  64. http://meinnameisthazrina.blogspot.my/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  65. http://akusukaketawa.blogspot.my/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  66. http://nabihahj0urnal.blogspot.my/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  67. http://tomodachilavendra.blogspot.my/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  68. http://eatmakeread.blogspot.my/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  69. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  70. http://muffincokelatcinta.blogspot.my/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  71. http://cahayaketinggiankehalusan.blogspot.my/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  72. http://nureen-sofiya.blogspot.my/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  73. http://www.syahidahfadilah.com/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  74. http://ahlamsjourney.blogspot.my/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  75. http://dandelionberhijrah.blogspot.my/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  76. https://smoochiemallow.blogspot.my/2016/06/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
  77. https://jombercontest.blogspot.my/2016/05/birthday-giveaway-by-wanaseobycom.html
»
«
»
«

Assalamualaikum, hi.
Kalau kita guna simple template dan sewaktu dengan nya, perasan tak kita punya mobile version agak kosong dan hanya ada header dan entry sahaja. Kalau kita nak navigation muncul pun, kena guna navigation blogger. So macam mana nak bagi widget-widget blog kita macam menu, introduction, blog archieve, advertisement, muncul dekat mobile version? Baca entri ini 🙂

Gambar sebelum, ada header dan entry sahaja.

Gambar selepas.

Cara-caranya :

  1. Pergi ke template > Mobile > Setting (ikon gear) 
  2. Pilih  ". 
  3. Kemudian Choose Mobile Template , pilih Custom. 
  4. Pergi ke Edit HTML
  5. Jump to widget, pilih widget yang anda nak munculkan dekat mobile view. Contohnya saya nak masukkan blog archive. Saya tekan "BlogArchive1"
  6.  Nanti akan jumpa code seperti ini :

     <b:widget id='BlogArchive1' locked='false' title='Blog Archive' type='BlogArchive' visible='true'>

  7. Tambah code  mobile='yes' pada code diatas. Akan jadi seperti ini :

     <b:widget id='BlogArchive1' locked='false' mobile='yes' title='Blog Archive' type='BlogArchive' visible='true'>

  8. Save dan lihat hasil melalui telefon anda! 
Contoh-contoh code untuk widget lain yang boleh ditambah :
<b:widget id='HTML1' locked='false' title='About' type='HTML' visible='true'>

<b:widget id='HTML5' locked='false' title='Cbox' type='HTML' visible='true'>

<b:widget id='HTML8' locked='false' title='Navigation' type='HTML' visible='true'>
<b:widget id='Label1' locked='false' title='Labels' type='Label' visible='true'>
<b:widget id='FeaturedPost1' locked='false' title='Featured post' type='FeaturedPost' visible='true'>
Kebanyakan blogger akan disable mobile version view sebab nak tunjuk design asal blog seperti website. Saya tak minat sangat sebab nanti kena zoom hehe.

Goodluck! 🙂

(images background by Something Peach

»
«
»
«

Assalamualaikum, Kesinambungan entry tadi, 7 Mei - Birthday Surprise.

First of all, sorry for the low quality pictures because I captured all this in my room which don't have any natural sunlight at all.

Ikang, dia bagi 20 pcs of Nature Republic's Aloe Vera masks. Fyi, saya peminat mask muka, so seronok sangat dapat ni dah lah Nature Republic punya mask! Trust me, Nature Republic punye mask memang best, lepas pakai glowing dia lain macam. And tengok tuu kat every strip tu dia ada tulis message ;_; maigod


 Nampak tak ? Haha.

 
Hadiah dari Yana & Nad, thank Nad Yana bawak makan belanja makan semuaaaa. Thank you <3

Dari Aina, "Dari mana kau tau aku tengah cari purse?" "Firasat" 
Aku marah sebenarnya dorang ni. Yelah, Ika pagi2 dah pergi Petaling naik KTM (kata ada date konon) rupanya nak pergi butik LeeyanaRahman ni. Takyah lah susah susah camni lagi T__T Cerita asal nya macam ni 
Aku gurau je, takda niat pun. Dulu Abid pernah juga tanya, "baju ni kalau beli kau pakai ke?" Aku cakap "Tak pun, kan aku selalu pakai baju sama je hari-hari. Tapi kadang-kadang teringin nak jadi cantik ... blablabla (jadi serious conversation luahan hati pasal self esteem semua jadah)...". Aku marah dia kenapa dia beli mahal gini, dia cakap "Kau kan cakap kau nak jadi cantik." hahaha baru aku teringat apa aku luahkan tu. hahahahahaha adoi malu. 
First experience tengok bola. Thanks to Spartang FT. Sorry kacau korang :p 
Last but not least.................................aku dapat................................
Yes, benda ni terjadi for real. Takde drama "Isteriku penggemar whipping cream" ke apa ke, dia memang bagi aku whipping cream for real. Ni dari Daus! Dia bagi hanya punca daripada aku ratah whipped cream dekat starbucks ikang (ikang tak suka whipped cream so aku makan jelah, sedap kut). Pastu jadi gurau gurau cemana tah, dia janji nak bagi satu kotak. Ha memang dapat siap dua kotak lagi. ahahahaha. Aku tunggu janji ayam masak merah pulak! 
Dah habis dah entry, thank you semua yang ceriakan birthday saya tahun ini ecehwah. Tak pernah pun sambut-sambut birthday ni, sebelum ni birthday krik krik je orang pun tak ingat hahaha. Tq sebab sudi membaca juga, tabahnye lah sapa yang baca sampai bawah ni. hehe byeee
»
«
»
«
WANA, TWENTY ONE
The girl on the left telling you to have a happy reading!

+ JOIN THIS SITE

Footsteps

My Bloglist

Sponsor



© 2011-2017 WANASEOBY.COM