Category: Blogging


Tutorial Classic Template/ Blogskin : Latest Entries Comel

April 25, 2016

 Assalamalaikum, tutorial ni ada yang request, hanya untuk blogskin je tau! Macam ni lah rupa dia.  Cari code </style> kat dalam code blogskin awak, lepas tu paste code ni dekat atas </style> tadi. a.latest-entries-button{background:#fff;width:270px;display:block;border-radius:20px;border:0px;padding:5px;margin:0px;margin-bottom:3px;} Lepas tu, paste code ni dekat sidebar blogskin awak. <center><div style=”background:#F2E8D2;  border-radius:20px;padding:10px; width:280; margin-top:10px;border:2px dashed #fff; box-shadow:0px 0px 0px 3px #F2E8D2;”><BloggerPreviousItems><a class=”latest-entries-button” […]

Read More

Tutorial Simple Template : Bloglist Style Comel

April 24, 2016

Assalamualaikum,  Nak bloglist macam ni? meh meh ikut tutorial ni.  Mula-mula pergi ke Template –> Edit HTML Cari code /* Posts Paste code bawah ni dekat atas code /* Posts tadi. #BlogList2_blogs li{background:#DBE9E8;margin:10px;margin-bottom:10px;padding:10px;padding-left:10px;border-radius:10px;border:2px dashed #fff;box-shadow: 0 0 0 2px #DBE9E8;}.blog-icon img{background:#ffffff;padding:10px;margin-right:10px;}.item-content{margin-left:30px;}.blog-title a{margin-left:30px;background:#ffffff;display:block;text-align:center;border-radius:20px;} Edit, preview, dan save! 

Read More

Classic Template to Simple Template

April 24, 2016

 Assalamualaikum, Sorry pada yang nak tengok tutorial pada semalam dan hari ini, saya private blog sebab nak tukar blog saya daripada classic template/blogskin  ke simple template. Why? Sebab masa buat blogskin tu pun saya memang dah fikir nanti ada masa nak tukar kepada simple template guna design ni jugak. Classic template simple template Insyaallah boleh […]

Read More

Simple Template : Buang background kelabu/border pada comment thread

April 21, 2016

Assalamualaikum,  Tutorial ni untuk yang guna Simple Template yang warna putih tu.  Sebelum. Ada background kelabu tu kan?  Pergi dekat Template > Edit HTML Cari code .comments .comment-thread.inline-thread { Nanti akan jumpa code macam ni :  .comments .comment-thread.inline-thread {  background-color: $(post.footer.background.color);} Padam yang saya warnakan biru tu. Kalau nak buang border pula (abaikan kalau taknak buang […]

Read More

Slowly into anime?

April 12, 2016

Assalamualaikum everyone ( ̄▽ ̄)ノ So start dengan semalam when I was watching anime dekat bilik then kawan datang terus “Aik??” “Haaaa yang ni duk tengok anime aku pelik” why? Sebab aku tak interested langsung dengan anime selama ni, dan tak pernah try nak tengok pun walaupun semua orang sibuk cakap kat aku itu best, ini best. (i […]

Read More

© 2011-2017 WANASEOBY.COM