Category: Blogging


Tutorial Classic Template/ Blogskin : Latest Entries Comel

April 25, 2016

 Assalamalaikum, tutorial ni ada yang request, hanya untuk blogskin je tau! Macam ni lah rupa dia.  Cari code </style> kat dalam code blogskin awak, lepas tu paste code ni dekat atas </style> tadi. a.latest-entries-button{background:#fff;width:270px;display:block;border-radius:20px;border:0px;padding:5px;margin:0px;margin-bottom:3px;} Lepas tu, paste code ni dekat sidebar blogskin awak. <center><div style=”background:#F2E8D2;  border-radius:20px;padding:10px; width:280; margin-top:10px;border:2px dashed #fff; box-shadow:0px 0px 0px 3px #F2E8D2;”><BloggerPreviousItems><a class=”latest-entries-button” […]

Read More

Tutorial Simple Template : Bloglist Style Comel

April 24, 2016

Assalamualaikum,  Nak bloglist macam ni? meh meh ikut tutorial ni.  Mula-mula pergi ke Template –> Edit HTML Cari code /* Posts Paste code bawah ni dekat atas code /* Posts tadi. #BlogList2_blogs li{background:#DBE9E8;margin:10px;margin-bottom:10px;padding:10px;padding-left:10px;border-radius:10px;border:2px dashed #fff;box-shadow: 0 0 0 2px #DBE9E8;}.blog-icon img{background:#ffffff;padding:10px;margin-right:10px;}.item-content{margin-left:30px;}.blog-title a{margin-left:30px;background:#ffffff;display:block;text-align:center;border-radius:20px;} Edit, preview, dan save! 

Read More

Simple Template : Buang background kelabu/border pada comment thread

April 21, 2016

Assalamualaikum,  Tutorial ni untuk yang guna Simple Template yang warna putih tu.  Sebelum. Ada background kelabu tu kan?  Pergi dekat Template > Edit HTML Cari code .comments .comment-thread.inline-thread { Nanti akan jumpa code macam ni :  .comments .comment-thread.inline-thread {  background-color: $(post.footer.background.color);} Padam yang saya warnakan biru tu. Kalau nak buang border pula (abaikan kalau taknak buang […]

Read More