Tutorial Classic Template/ Blogskin : Latest Entries Comel

25 / 04 / 2016

 Assalamalaikum, tutorial ni ada yang request, hanya untuk blogskin je tau!

Macam ni lah rupa dia. 
  1. Cari code </style> kat dalam code blogskin awak, lepas tu paste code ni dekat atas </style> tadi.

    a.latest-entries-button{
    background:#fff;width:270px;
    display:block;
    border-radius:20px;
    border:0px;
    padding:5px;
    margin:0px;
    margin-bottom:3px;
    }

  2. Lepas tu, paste code ni dekat sidebar blogskin awak.

    <center><div style="background:#F2E8D2;  border-radius:20px;padding:10px; width:280; margin-top:10px;border:2px dashed #fff; box-shadow:0px 0px 0px 3px #F2E8D2;">
    <BloggerPreviousItems>
    <a class="latest-entries-button" href="<$BlogItemPermalinkURL$>">
    <$BlogPreviousItemTitle$>
    </a>
    </BloggerPreviousItems>
    </div>
    </center>

  3. Preview, save and done! 🙂 
Thanks to css-tricks , learned the stitched look border 🙂
»
«
»
«
Assalamualaikum, 
Nak bloglist macam ni? meh meh ikut tutorial ni. 
  1. Mula-mula pergi ke Template --> Edit HTML
  2. Cari code /* Posts
  3. Paste code bawah ni dekat atas code /* Posts tadi.

#BlogList2_blogs li{
background:#DBE9E8;
margin:10px;
margin-bottom:10px;
padding:10px;
padding-left:10px;
border-radius:10px;
border:2px dashed #fff;
box-shadow: 0 0 0 2px #DBE9E8;
}
.blog-icon img{
background:#ffffff;
padding:10px;
margin-right:10px;}
.item-content{
margin-left:30px;
}
.blog-title a{
margin-left:30px;
background:#ffffff;
display:block;
text-align:center;
border-radius:20px;
}

Edit, preview, dan save! 
»
«
»
«

 Assalamualaikum, Sorry pada yang nak tengok tutorial pada semalam dan hari ini, saya private blog sebab nak tukar blog saya daripada classic template/blogskin  ke simple template. Why? Sebab masa buat blogskin tu pun saya memang dah fikir nanti ada masa nak tukar kepada simple template guna design ni jugak.

Classic template
simple template
Insyaallah boleh start aktif balik dah 🙂 
»
«
»
«
Assalamualaikum, 
Tutorial ni untuk yang guna Simple Template yang warna putih tu. 
Sebelum. Ada background kelabu tu kan? 
  1. Pergi dekat Template > Edit HTML
  2. Cari code .comments .comment-thread.inline-thread {
  3. Nanti akan jumpa code macam ni : 

    .comments .comment-thread.inline-thread {
      background-color: $(post.footer.background.color);
    }

  4. Padam yang saya warnakan biru tu.
  5. Kalau nak buang border pula (abaikan kalau taknak buang border): 
  6. Cari code .comments .continue {
  7. Nanti jumpa code macam ni: 

    .comments .continue {
      border-top: 2px solid $(widget.alternate.text.color);
    }

  8. Padam code yang saya birukan.
  9. Done and save. 
Hasilnya. Goodluck!
»
«
»
«

Assalamualaikum everyone ( ̄▽ ̄)ノ

So start dengan semalam when I was watching anime dekat bilik then kawan datang terus "Aik??" "Haaaa yang ni duk tengok anime aku pelik" why? Sebab aku tak interested langsung dengan anime selama ni, dan tak pernah try nak tengok pun walaupun semua orang sibuk cakap kat aku itu best, ini best. (i mean, really, keliling aku semua suka tengok anime, including my bf, wait, tipu je mana ada bf hahahaha)

 

Aku tak tau lah macam mana aku boleh interested dengan watak utama One Punch Man Saitama tu (゚ペ) , maybe banyak kali nampak orang guna gif Saitama kat twitter(?) Not sure, tapi seorang hero yang botak? hahahaha lepas tu kebetulan masa pinjam harddisk kawan untuk ambik assignment materials, ternampak pulak file One Punch Man, kita pun ambik lah hahahhahaha. Bila tengok macam best pulak (ノ∀`♥) Pastu bila dah habis tengok One punch man everytime tengah makan, terus tengok cite lain, macam "GIVE ME MORE GIVE ME MORE" (ノಠдಠ)ノ︵┻━┻

And time passed, nasib baik lah tengah final so takdolah tengok je. Tengok time makan je or tengok kejap lepas study (pernah kejap tu jadi dua tiga episode gak duk "lagi satu je lagiiii"). Semalam dah habis tengok Attack On Titan, and on-going tengok Phi Brain. Okay, cepat, meh suggest cite apa best HAHAHAHAHAH maigod wana, i can't believe this happened to me.

»
«
»
«
WANA, TWENTY ONE
The girl on the left telling you to have a happy reading!

+ JOIN THIS SITE

Footsteps

My Bloglist

Sponsor



© 2011-2017 WANASEOBY.COM