Everything about border for newbies

31 / 12 / 2013

Assalamualaikum,

So yea saya buat benda ni sebab saya selalu post code tanpa terangkan apa yang boleh diubah. Perangai seperti ni tak ubah seperti cikgu akaun saya pada tahun lepas, hampeh tak faham. Mungkin ada yang tak tahu kan?  Tapi takpe, meh belajar. Ni ikut apa yang saya tau jelah, banyak sangat yang saya tak tau , maaf T_T (so den buat research sikit)

property border:

ketebalan :

jenis border:

Jenis dia ada banyak, boleh rujuk bawah ni :

dotted
dashed
solid
double ( 3px keatas )
groove ( 3px keatas )
ridge ( 3px keatas )
inset
outset
warna border :

Code warna, boleh ambik dari sini -> http://hexcolorgenerator.com/

border-width, border-style dan border-color

Property Border:1px solid #000000; dekat atas ni sebenarnya combinasi code  border-width, border-style dan border-color. Kalau nak guna property border-width, border-style dan border-color dalam css pun boleh, tapi ketiga-tiga property kena letak.

contoh :

border-width:10px;
border-color:#FFBBBB;
border-style:solid;

Yang bestnye guna property border-style ni, kita boleh guna sampai empat style !

border-style: solid dotted;

border-style: (atas dan bawah) (kiri dan kanan);

border-style: solid dotted dashed;

border-style: (atas) (kiri dan kanan) (bawah);

border-style: solid dotted dashed groove ;

border-style: (atas) (kanan) (bawah) (kiri) ;

Border-color pun, boleh guna sampai empat warna.

border-color:#FFBBBB #DACBEF;

border-color: (atas dan bawah) (kiri dan kanan);

border-color:#FFBBBB #DACBEF #F1EBC8;

border-color: (atas) (kiri dan kanan)(bawah) ;

border-color:#FFBBBB #DACBEF #F1EBC8 #C8E9F1;

border-color: (atas) (kanan) (bawah) (kiri) ;


Sorry kalau tak faham sebab saya selalu syok sendiri. Hihi. Sebarang soalan, boleh komen 🙂 Wasalam

Mohon jangan repost tanpa kebenaran.

 rujukan rujukan

»
«
»
«
Assalamualaikum,

Nak dijadikan cerita den sangat bosan sekarang dan -

Minggu lepas, aku mengalami kebosanan yang terlampau dek kerana tiada aktiviti dan ketandusan mood korea, so aku pun keluar lah dengan adik aku. Aku pergi Plaza Alam Sentral, SACC Mall, Kompleks PKNS, sebab tempat tu je satu-satunya tempat yang aku boleh pergi sendiri. Tempat lain aku tak reti. Aku ni jenis yang tak reti bawak diri.

Aku pergi kedai buku MPH sebab nak cari novel sebab semua novel/komik kat rumah aku dah baca. Masa tengah belek novel, teliti satu-satu (tapi tak beli pun lol) tetibe adik aku bawak satu komik yang sangat familiar dimata aku.

yeah aku dah tengok dekat internet komik ni keluar, kira lambat ah ni. haha. Bagi aku buku ni agak susah nak faham (ataupun otak aku tak berusaha nak faham) tapi komik ni bukan ikut episode running man yang sebenar. Misi dalam komik ni , mereka kena selamatkan Yoona.

Favourite page ! lahai comel je Jihyo dalam page ni.

Buku ni ada ruangan aktiviti. Kira best lah jugak sebab dia ajar macam mana nak buat ddakji a.k.a ceper, ajar macam mana nak buat topi (walaupun aku dah tau macam mana). Gambar kat atas ni , ayat geliat lidah. Aku suka yang "Red lorry, Yellow Lorry" Senang kacang. Hehe.

Oh ya, komik ni juga sertakan sticker ! Freebies katanya...
Jalan punya jalan, lalu buku ini secara tiba-tiba jadi milik aku. Buku ni seronok dibaca, memang menyentuh dan sentap jiwa. Mengingatkan betapa dekatnya kiamat dengan kita. Tembok Zulqarnain Sudah Bolos ni buku pertama penulisan Azrien Borhan. Kalau nak tau isi dia beli lah sendiri hehe. 
Alang-alang dah tangkap gambar tu kan, sekaligus aku nak show off (hahaha maaf) album boys republic yang telah di-sign oleh mereka sendiri. Ok jakun. 

Wasalam. 

»
«
»
«
Click here to see the live preview. 
Please click the Live Preview because this tutorial list have a special hover effect.
To get this list codes, copy the codes down here and paste it on http://htmledit.squarefree.com/ and edit it there! Honestly, I need to remind you this is the easiest way to edit codes.


Replace LINK with your tutorial link and replace Tutorial: with your own tutorial titles. 

To apply this codes, go to your tutorial page, and paste the codes on the HTML side, preview it and save! For Classic Template just paste the codes to where you wanted the tutorial list to be.

»
«
»
«

Click here to see live preview.
To have this kind of tab simply follow instructions below. 
1. Copy and paste these codes to http://htmledit.squarefree.com/. In this website you may edit this tab the way you want, you may change the colors, the style, and the content of this tab box. 
2. Once done, go to Home > Layout > Add  a gadget > Pick HTML/Javascript
3. Paste the codes you have edited and save immediately. Do not click 'Rich Text' or else the codes will automatically corrupted. 
Goodluck! Any questions and problem you may comment down below or ask me on my Ask.fm.
»
«
»
«
Assalamualaikum, thank you for requesting this tutorial. I am currently using this blog archive style. If you touch the title, you will see a special hover effect! I am sorry that I don't provide live preview this time. 
1. Go to Dashboard > Template > Template HTML

2. Paste this code before/above </style>

3. Then, paste this code in your sidebar section code.

4. Now you are done! 🙂

»
«
»
«
Assalamualaikum, someone asked me where did I get all the fancy fonts in my laptop. You can install various fonts but make sure that you are aware of the font owner's regulation. Some allow you to use the font for personal use only, it means that you will need to pay or buy the font if you want to use it for commercial purposes.  Some allow you to use for personal and also commercial use. Just a simple reminder from me.

Okay, let's start downloading the font!

1. The first step, click this link - Dafont and browse your favorite fonts in here. I am very sure you will favor a lot of fonts here.
2. Once you have chosen the font, click Download. Downloading will only take 1-5 seconds depending on your connection. One thing for sure, font files are not really big so you don't have to worry.

3. Once you have done downloading, click on the download file arrow and click "Show in folder" to be redirected to it file location. 

4. Now right click the font zip file and extract the file by clicking "extract files"
5. Once you have done extract the file, you will see the direct font file. If you can't find it, try to find a folder with related font name. It must be there! 
6. Now right-click the font file, click Install.
7. You will see a pop out window stating "Installing font" and the process will take about 3-5 seconds only. Now you have your favorite font in your windows! 
»
«
»
«
WANA, TWENTY ONE
The girl on the left telling you to have a happy reading!

+ JOIN THIS SITE

Footsteps

My Bloglist

Sponsor



© 2011-2017 WANASEOBY.COM